Descoperire spectaculoasă făcută la metrou. Obiectele găsite au o vechime de aproape 120.000 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.02.2024 - 16:02
Descoperire spectaculoasă făcută la metrou - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
oase paleolitic metrou

Descoperire spectaculoasă făcută la metrou. În urma unor săpături efectuate pentru o nouă magistrală subterană, specialiștii au găsit obiecte din ultima eră glaciară, unele având o vechime estimată la aproape 120.000 de ani.

SHARE

Descoperire spectaculoasă făcută la metrou. Acest lucru s-a întâmplat în timpul săpăturilor arheologice de pe șantierul de construcție a metroului 3 din Bruxelles, care au scos la suprafață oase din epoca paleolitică, dintre care unele au o vechime de aproape 120.000 de ani.

Descoperire spectaculoasă făcută la metrou. Obiectele găsite au o vechime de aproape 120.000 de ani

În timpul săpăturilor preventive efectuate pe șantierul de construcție a stației „Toots Thielemans” pentru magistrala Metro 3 din capitala Belgiei, echipele de arheologi au descoperit rămășițele unui mamut și ale unui cerb roșu, la o adâncime de 8-9 metri.

„Ultimele zile au fost foarte interesante, deoarece în fiecare zi au fost făcute mai multe descoperiri importante.

Este unic să descoperi atât de multe obiecte extraordinare într-o singură ședință”, a declarat Ans Persoons, secretar de stat pentru Urbanism și Patrimoniu din Bruxelles, pentru The Brussels Times

Citește și: VIDEO Metroul din Gaza, descoperit de armata israeliană. Teroriștii ieșeau direct pe roți în Israel

Lucrările la linia de metrou oferă o ocazie rară de a săpa mai adânc în Bruxelles. Descoperirile de faună preistorică au loc, în principal, în timpul unor lucrări majore, cum ar fi construcția de linii de metrou, cum este cazul metroului, dar și atunci când se fac parcări subterane foarte adânci.

În ultimele zile, au fost descoperite două femururi de mamut.

Citește și: Bucureștenii își pot plăti taxele și impozitele la metrou. Unde sunt plasate automatele selfpay?

„Sunt două bucăți, dar știm că nu provin de la același individ, ci de la două animale, deoarece unul este destul de mare decât celălalt”, a declarat Bea De Cupere, arheozoolog la Institutul Regal de Științe Naturale.

În același loc a fost găsit și un fragment de colț de mamut. Și acesta este mai mic, ceea ce înseamnă că provine probabil de la o femelă de mamut.

De asemenea, au fost dezgropate coarnele unui cerb roșu - pe care acesta le leapădă în fiecare an - și maxilarul inferior al unui cerb roșu sau megaloceros (cerb uriaș).

Unele oase găsite au o vechime estimată de aproape 120.000 de ani - Foto: Facebook/Ans Persoons

De Cupere a declarat că acestea datează din ultima epocă glaciară (în urmă cu aproximativ 11.700 - 120.000 de ani), dar, întrucât nu există artefacte asociate, doar datarea cu radiocarbon va putea oferi o datare mai precisă.

Oasele sunt în prezent analizate în laborator și vor fi trimise în curând la Institutul Regal de Științe Naturale din Belgia pentru identificarea finală și pentru un tratament adecvat în vederea conservării lor.

Din cauza potențialului arheologic, arheologii de la urban.brussels vor acorda o atenție deosebită acestei zone, proces care nu va avea niciun efect asupra calendarului lucrărilor de construcție și asupra datei la care acestea vor fi finalizate.

Citește și: Se deschide o nouă stație de metrou în București. Când va fi inaugurarea. Costă 50.000.000 €

„Ne așteptăm să găsim mai multe pe măsură ce săpăturile vor continua”, au declarat Degraeve și De Cupere, citați de aceeași sursă.

În zilele și săptămânile următoare, ei ar putea găsi mai multe obiecte, cum ar fi oase sau colți de animale similare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te