VIDEO Metroul din Gaza, descoperit de armata israeliană. Teroriștii ieșeau direct pe roți în Israel

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.12.2023 - 19:06
Metroul din Gaza, descoperit de armata israeliană. Teroriștii ieșeau direct pe roți în Israel - Foto: X/@johngalt_france

Tunel „mamut” al Hamas, descoperit de armata israeliană. Teroriștii ieșeau direct pe roți în Israel. Armata israeliană susţine că a descoperit în timpul ofensivei sale "cel mai mare tunel" pe care Hamas l-a săpat între Gaza și Israel.

SHARE

Un fotograf al AFP căruia i s-a permis să meargă acolo a constatat că tunelul era suficient de mare pentru ca prin el să poată trece vehicule mici.

Metroul din Gaza, descoperit de armata israeliană. Teroriștii ieșeau direct pe roți în Israel 

"Această reţea masivă de tuneluri, care este împărţită în mai multe ramuri, se întinde pe mai mult de patru kilometri şi se află la 400 de metri de punctul de trecere Erez" între Israel şi nordul Fâşiei Gaza, au transmis duminică forţele armate israeliene într-un comunicat.

Forţele israeliene spun că tunelul a costat milioane de euro şi a fost săpat ani de zile sub conducerea lui Mohamed Sinwar, fratele lui Yahya Sinwar, liderul Hamas considerat arhitectul atacului din 7 octombrie

Tunelul este echipat cu un sistem de conducte, electricitate, ventilaţie, canalizare, reţele de comunicaţii şi şine. Solul său este din pământ bătut, iar pereţii, din beton armat, cu excepţia deschiderii sale, armată cu un cilindru metalic de aproximativ un centimetru şi jumătate în diametru.

Citește și: Forțele israeliene au distrus sediul unui "batalion" terorist Hamas. Încăperea era blindată de arme

Armata israeliană susţine că a descoperit un număr mare de arme gata să fie folosite în cazul unui atac al Hamas.

"Hamas a investit în mod constant şi deliberat sume uriaşe de bani şi resurse în tuneluri teroriste care au un singur scop: să permită atacarea statului Israel şi a rezidenţilor săi", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

"Această reţea strategică de tuneluri de atac (...) a fost săpată intenţionat lângă un punct de trecere menit să le permită locuitorilor din Gaza să călătorească în Israel pentru muncă şi îngrijiri medicale", a adăugat el.

Citește și: Israelul va continua războiul „până la final” cu teroriștii Hamas: „Nimeni și nimic nu ne va opri!”

"Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie o prioritate faţă de sprijinirea oamenilor din Gaza", a spus el.

Atacul Hamas asupra Israelului, lansat pe 7 octombrie din Fâşia Gaza, a ucis aproximativ 1.140 de persoane, potrivit Israelului, care a promis imediat să "anihileze" grupul armat şi a iniţiat o ofensivă pe teritoriul palestinian care a ucis peste 18.800 de persoane, conform ultimului bilanţ al guvernului Hamas.

Poreclit 'Metroul din Gaza' de către armata israeliană, labirintul de tuneluri a fost folosit pentru prima dată pentru a eluda blocada impusă de Israel după ce Hamas a preluat puterea în teritoriu în 2007.

Sute de tuneluri au fost săpate sub graniţa cu Sinaiul egiptean pentru a transporta oameni, bunuri, arme şi muniţii între Gaza şi lumea exterioară.

Într-un studiu publicat pe 17 octombrie, Institutul de Război Modern de la academia militară americană West Point menţionează 1.300 de galerii pe o distanţă de peste 500 de kilometri.

Armata israeliană a transmis la începutul lunii decembrie că a descoperit peste 800 de coborâri în tuneluri, dintre care 500 au fost distruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te