Camera Deputaților este for decizional. Au fost 258 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă”, 4 abțineri, iar 3 parlamentari nu au votat.
Plenul a respins amendamentul neconstituțional adoptat în Comisia Juridică, care prevedea că legea ar intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, pe 15 mai. În aceste condiții, actul normativ nu poate intra în vigoare mai devreme la începutul săptămânii viitoare, pe 18. Asta înseamnă că în ultimele zile ale săptămânii- vineri, sâmbătă și duminică-, autoritățile nu pot impune restricții.
Noul raport elaborat de deputații din Comisia Juridică cuprinde mai multe modificări. Una dintre ele vizează introducerea mall-urilor mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați, printre magazinele care pot fi deschise în perioada stării de alertă.
De asemenea, pot fi deschise terasele.
Conform legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun.
În legea care reglementează starea de alertă, au fost introduse toate măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației.
Sunt prevăzute și amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor.
De asemenea, autoritățile pot, în baza legii, restricționa organizarea și desfășurărarea unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.
Se poate restrânge sau interzice circulația persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.
Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.
Starea de alertă se declară prin hotărâre a guvernului, aprobată în termen de 5 zile de Parlament, dacă se aplică la peste jumătate din teritoriul național.
Parlamentul lasă posibilitatea ca după starea de alertă, dacă situația o impune, să se revină la starea de urgență. „Măsurile aplicate pe durata stării de alertă se reevaluează în cazul instituirii stării de urgență potrivit art. 93 din Constituția României, republicată, în baza analizei factorilor de risc”, se precizează în lege.
Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor didactice desfășurate în clasă, numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.