Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este obligația organizatorilor să se asigure că toți participanții sunt vaccinați.
Guvernul a aprobat desfăşurarea, de la 1 iunie, a evenimentelor private - nunţi, botezuri, parastase - cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise. Numărul poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.
Ce prevede decizia CNSU, aprobată joi seară de către Guvern:
(1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
Citește și
Cîțu: De la 1 iunie, e permisă participarea a câte 1.000 de oameni la evenimente în aer liber
Cîţu: În această guvernare vom trece Carpaţii cu o autostradă. Vom face spitale noi
(2) În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.
Cine și cum verifică?
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este obligația organizatorilor să se asigure că toți participanții sunt vaccinați.
El a spus că organizatorul trebuie să verifice, la intrare, dacă persoana respectivă are adeverință de vaccinare - în format pe hârtie sau electronic, pe telefon.
„Organizatorul trebuie să se asigure - deci cine face invitaţia, dacă decide că vrea să depăşească procentul care este stabilit şi vrea să aibă capacitate maximă, atunci la invitaţie trebuie să spună: <<vă rugăm să aduceţi documentul care dovedeşte că aţi fost vaccinaţi>>. Dacă cineva vine şi nu are acest document, normal că organizatorul, care răspunde de organizare, este persoana care răspunde de faptul că există o persoană care nu este vaccinată", a explicat Arafat.
Șeful DSU a spus că pot exista controale din partea autorităţilor, prin sondaj, pentru a verifica dacă participanţii sunt vaccinaţi.