De ce să nu te speli pe mâni când e furtună. Nu este o glumă. Gestul care îți poate salva viața

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.07.2023 - 14:28
NU va spalați pe mâini când fulgeră Foto: Colaj Pixabay.com/Unsplash.com (imagine cu rol ilustrativ)

Să nu te speli pe mâni, să nu îți faci duș, să nu speli vasele, când e furtună!. Pare o glumă însă realitatea este că dacă ții cont de aceste sfaturi îți poți salva viața.

SHARE

Când afară fulgeră și tună, cel mai bine e să te adăpostești urgent. Însă, atenție, chiar dacă ești în casă, acest lucru nu înseamnă că ești total în afara pericolului când afară e furtună.

Experții recomandă să nu încercăm nici măcar să ne spălăm pe mâini în aceste momente. De asemenea, să nu ne facem duș sau să spălăm vasele. 

Sunt o serie de recomandări venite chiar de la experții în sănătate publică. 

De ce să nu te speli pe mâni când e furtună. Gestul care îți poate salva viața

Dacă afară s-a întunecat dintr-o dată, aerul s-a răcit brusc, vântul a început să bată cu putere și se aud tunete, este momentul pentru adăpostire urgentă, chiar dacă în acel moment nu pare nimic grav.

Citește și: 4 morti în urma furtunilor violente. 3, uciși de fulgere, una ucisă de un copac căzut peste mașină

Nu ignora acel sunet, pentru că acolo unde este tunet este fulger, iar fulgerul poate ucide sau mutila în moduri la care te-ai aștepta cel mai puțin. Aceasta include și momentele când faci un duș, speli i în cadă sau chiar spălați vase.

Deoarece fulgerele pot trece prin instalații sanitare, „cel mai bine este să evitați toată apa în timpul unei furtuni. Nu faceți duș, scăldat, spălați vase și nu vă spălați pe mâini”, au menționat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA .

„Riscul ca fulgerul să treacă prin instalații sanitare ar putea fi mai mic cu țevile din plastic decât cu țevile metalice”, a adăugat CDC. „Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați orice contact cu instalațiile sanitare și cu apa curentă în timpul unei furtuni cu fulgere, pentru a reduce riscul de a fi lovit.”

Fulgerul, mai fierbinte decât suprafața soarelui

Un tunet are loc atunci când lovește un fulger, încălzind aerul din jurul său până la „până la 50.000 de grade Fahrenheit, de 5 ori mai fierbinte decât suprafața soarelui”, a spus Serviciul Național de Meteorologie. „Imediat după bliț, aerul se răcește și se contractă rapid. Această expansiune și contracție rapidă (creează) unda sonoră pe care o auzim ca un tunet.”

Fulgerul poate ucide în multe feluri. O lovitură directă este cel mai adesea fatală, a spus CDC, dar rănile precum traumatisme contondente, leziuni ale pielii și arsuri, precum și leziuni ale creierului, mușchilor și ochilor pot apărea în urma atingerii unei mașini sau a unui obiect metalic lovit de fulger. 

Cele mai multe decese și răniri apar atunci când oamenii sunt afară, în special în lunile de vară, după-amiaza și seara, potrivit CDC. 

Citește și: Prăpăd în România după furtuni: Doi frați au murit loviți de trăsnet, o femeie strivită de copac

Dacă sunteți prins afară, „NU vă culcați pe pământ. Fulgerele provoacă curenți electrici de-a lungul vârfului pământului, care pot fi mortali la mai mult de 100 de metri distanță. Intrați într-o locație sigură; niciun loc din afară nu este sigur”, a spus CDC.

„Evitați orice lucru care vă va crește riscul de a fi lovit de fulger, cum ar fi să fiți lângă sau sub copaci înalți. Dacă nu există adăposturi sigure la vedere, ghemuiți-vă într-o poziție ca o minge: puneți-vă picioarele împreună, ghemuiți-vă, aplecați-vă capul și acoperiți-vă urechile. Dar amintiți-vă, aceasta este o ultimă soluție. Căutați mai întâi un adăpost sigur.”, mai transmis autoritățile, conform CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te