De ce să nu lași copilul pe smartphone până la 13 ani? Consecințe înfiorătoare pentru sănătate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.07.2025 - 17:40
De ce să nu lași copilul pe smartphone până la 13 ani? Consecințe înfiorătoare pentru sănătate - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
De ce să nu lași copilul pe smartphone până la 13 ani? Consecințe înfiorătoare pentru sănătate - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
De ce să nu lași copilul pe smartphone până la 13 ani? Consecințe înfiorătoare pentru sănătate - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
De ce să nu lași copilul pe smartphone până la 13 ani? Consecințe înfiorătoare pentru sănătate - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Copiii nu ar trebui să petreacă timp pe smartphone până la vârsta de 13 ani. Cercetătorii au descoperit că poate avea consecințe grave pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă se acționează rapid, problemele se pot remedia.

SHARE

Părinții ar trebui să evite utilizarea smartphone-urilor și a rețelelor sociale de către preadolescenți, potrivit unui nou studiu.

Un studiu publicat recent arată că utilizarea smartphone-urilor înainte de vârsta de 13 ani ar putea dăuna sănătății mintale a copiilor.

De ce să nu lași copilul pe smartphone până la 13 ani? Consecințe înfiorătoare pentru sănătate

Utilizarea smartphone-urilor de către copiii sub 13 ani a fost asociată cu gânduri suicidare, o reglare emoțională mai slabă, o stimă de sine mai scăzută și detașare de realitate, în special în rândul fetelor, potrivit studiului publicat în Journal of the Human Development and Capabilities.

Citește și: Până la ce vârstă un copil nu trebuie lăsat la telefon, tableta, TV? Îl va afecta toată viața

Experții au descoperit că pentru fiecare an înainte de vârsta de 13 ani în care o persoană a achiziționat un smartphone, sănătatea mintală și bunăstarea acesteia erau probabil mai scăzute.

Probabil acest lucru se datorează faptului că cei care au folosit smartphone-uri înainte de a împlini 13 ani au accesat mai mult rețelele sociale și s-au confruntat cu tulburări de somn, hărțuire cibernetică și relații familiale negative, potrivit studiului.

Datele se bazează pe autoevaluări într-un sondaj realizat pe aproape 2 milioane de persoane din 163 de țări.

Rezultatele au fost atât de evidente încât cercetătorii au cerut restricții la nivel global pentru a împiedica utilizarea smartphone-urilor și a rețelelor sociale de către copiii sub 13 ani.

„Acest lucru necesită acțiuni urgente care să limiteze accesul copiilor sub 13 ani la smartphone-uri, precum și o reglementare mai nuanțată a mediului digital la care sunt expuși tinerii”, a declarat autoarea principală a studiului, Tara Thiagarajan, fondatoare și cercetătoare șef la Sapien Labs, organizația non-profit care derulează sondajul.

Pe de altă parte, experții plusează și spun că ar fi bine ca până la 16 ani copiii să fie ținuți departe de rețele sociale.

Deși poate părea aproape imposibil să ținem copiii departe de această tehnologie, trebuie să știți că există totuși soluții. 

Am putea vorbi cu părinții prietenilor copiilor noștri și să convenim împreună să nu le permitem copiilor să folosească aplicații sociale până la această vârstă.

Citește și: Părinții care lasă copiii la TV sau le oferă un telefon mobil îi transformă în analfabeți funcțional

Este în regulă să faci schimbări

Ce se întâmplă dacă copilul dumneavoastră are deja un smartphone? „S-ar putea să vă simțiți blocați când citiți astfel de lucruri, pentru că simțiți că nu vă puteți întoarce”, a spus Melissa Greenberg, psiholog clinician la Centrul de Psihoterapie Princeton din New Jersey. 

Copilul nu ar trebui să aibă acces la smartphone până la 13 ani- Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Nu este adevărat. „Nu vă fie teamă să schimbați cursul dacă simțiți că ceea ce ați făcut deja nu funcționează pentru copilul dumneavoastră sau pentru familia dumneavoastră”, a spus experta.

Părinții pot lua în considerare opțiuni precum utilizarea controlului parental, trecerea la un telefon cu taste sau ștergerea aplicațiilor sau a unor funcții.

„Desigur, copiii s-ar putea să nu reacționeze plăcut la o astfel de schimbare, dar nu lăsați acest lucru să vă împiedice să acționați dacă credeți că i-ar avantaja”, a spus psiholoaga.

Părinții pot folosi acest scenariu, a sugerat Greenberg: „Când v-am oferit pentru prima dată smartphone-ul, existau lucruri pe care nu le știam despre cum v-ar putea afecta. Există mulți oameni de știință și medici care fac cercetări asupra efectelor pe care smartphone-urile le au asupra copiilor și învățăm mult mai multe decât știam înainte. Trebuie să facem niște schimbări pentru că vrem să ne asigurăm că facem ce e mai sănătos pentru voi.”

„Dacă copiii se supără, fiți înțelegători cu preocupările lor”, a spus ea. „Adulții nu reacționează întotdeauna în cel mai matur mod atunci când le luați ceva sau le cereți să schimbe un obicei și nu ne putem aștepta ca nici copiii noștri să o facă”, a spus Greenberg.

Citește și: Contraste: 44% elevi analfabeți funcțional Vs 77 medalii de aur la olimpiada internațională

Ea le-a sugerat părinților să vorbească despre propriile lor dificultăți în utilizarea corectă a smartphone-ului, ca o modalitate de a se conecta (la propriu) și de a recunoaște că este dificil pentru noi toți să rezistăm atracției lor.

Ce poți face acum, știind că ar putea fi destul de periculos să permiți copiilor mici să folosească smartphone-uri? Dacă copilul tău nu are încă unul, începe să vorbești cu alți părinți din comunitatea ta pentru a ajunge la un acord colectiv să nu-i lași pe copii să le folosească până când nu vor fi mai mari.

A ne ține copiii departe de smartphone-uri ar putea fi una dintre cele mai inteligente decizii pe care le iau părinții, se arată într-un articop publicat de CNN.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te