De ce nu este traficul auto sursa poluării în București. Nou weekend cu aer toxic

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 25.01.2021 - 12:40
Arderile ilegale de deșeuri rămân sursa principală de poluare în București. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Arderile ilegale de deșeuri rămân sursa principală de poluare în București. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Un nou episod de poluare puternică a fost înregistrat în București pe senzorii independenți. Agenția Națională pentru Protecția Mediului susține că de vină ar fi traficul auto. Problema e că poluarea se înregistrează mai ales seara și noapte, când traficul este redus.

SHARE

Pe 22 ianuarie, vineri, aparatele independente de măsurare a aerului au înregistrat o valoare de 250 de micrograme/metru cub la indicatorul PM 2,5, în condițiile în care limita maximă admisă este de 2,5 micrograme. 

PM 2,5 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, provenite din activitatea industrială, sistemele de încălzire, centralele termoelectrice sau arderea deșeurilor. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete, potrivit portalului calitateaer.ro.

S-au înregistrat depășiri la PM 2,5. Captură Octavian Berceanu
 

Poluarea a fost resimțită chiar și fără aparate de măsură atât în nordul, cât și în sudul Bucureștiului pe toată perioada weeekendului, chiar și duminică seara, când traficul este foarte redus. 

 

 

Agenția pentru Protecția Mediului: Au fost informate autorităţile publice locale

Autoritățile care ar trebui să identifice sursa poluării susțin că poluarea s-ar datora exclusiv traficului auto intens din Capitală. 

„La începutul serii de ieri (vineri - n.r., la toate stațiile de monitorizare din oraș s-au înregistrat corelații între poluanţii monitorizați (creșteri pe aceleaşi perioade ale concentrațiilor de PM10, NO2 şi CO, chiar și benzen).

Analiza corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de PM 10.

Începând cu ora 20, concentraţiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din încălzirea rezidențială.

Întrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului şi concentrațiile au rămas ridicate și în cursul dimineţii de astăzi, însa la niveluri mai reduse decât în cursul serii. Au fost informate autorităţile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în Capitală”, a transmis Agenția pentru Protecția Mediului București, într-un comunicat.

Explicația ignoră însă faptul că poluarea cea mai intensă și repetată are loc în București exact în perioadele când traficul este cel mai redus, respectiv în weekend-uri. 

Octavian Berceanu, consilier general în Consiliul General al Municipiului București și fost activist de mediu, susține că de fapt sursa poluării o reprezintă în continuare arderile ilegale de deșeuri în localitățile din jurul Capitalei. 

„Ministerul Mediului preia pe nemestecate ce spune ANPM, că traficul de vineri seara e responsabil pentru poluarea care mirosea greu a materiale arse și hidrogen sulfurat.

Cum se face că staţia B8, situată în mijlocul pădurii Baloteşti, departe de orice trafic auto, înregistrează valori foarte mari în condiţiile în care seara aerul rece coboară de la munte spre Bucureşti şi nu invers?

Fix în după-amiaza zilei de ieri (vineri - n.r.) am fost cu reporterii în zona Rudeni-Chitila-Giulesti şi aerul era deja irespirabil la ora 14.00. Am stat 4 ore în zonă şi abia puteam respira la prânz.

Agenția pentru Protecția Mediului ar face cinste gloriosului Partid Comunist și Securității din anii 1980 când albul era negru și raportam recolte cât juma de Românie în fiecare lună”, a scris Octavian Berceanu.

Deși stația B8 e în pădure, afișează valori mari de poluare. Captură Octavian Berceanu

 

Consilierul general susține că are și dovezi că au loc, în continuare, arderi ilegale lângă București.

„Am stat 4 ore la depozitele ilegale de deșeuri din București, împreună cu o echipă de jurnalişti curajoşi. Am întrebat oamenii dacă mai vin camioane cu deşeuri şi au zis că da, zilnic.

În tot acest timp n-am văzut picior de poliţie locală, de patrula interministerială, de consilier, comisar sau de oficial. Localnici au spus că oficialii vin doar înainte de alegeri, uneori.

Cum să ne mințiți ordinar că traficul a dus Cartierul Crângași și alte cartiere la limite de poluare de peste 7 ori limita maximă admisă pentru PM -uri, adică particulele fine care rezultă din arderi și sunt purtate de curenții de aer, când 2.000.000 de oameni simțim miros de ars în aer la fel de clar precum am trage din butoiul de varză? Si voi ne spuneți că-i cazanul cu țuică și că suntem toți beți?”, a scris reprezentantul USR PLUS în Consiliul General al Municipiului București.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te