Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,37 %
Marcel Ciolacu 19,85 %
97,49 %
Elena Lasconi 18,52 %
George Simion 14,03 %
Click aici pentru rezultate complete

De ce este periculoasă abureala anti-COVID a Corinei Chiriac. Ce spune un medic de specialitate

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.11.2020 - 22:16
Corina Chiriac spune că are un leac pentru COVID. Medicul Mihail Pautov arată că e periculos Foto: doctormihail.ro
Corina Chiriac spune că are un leac pentru COVID. Medicul Mihail Pautov arată că e periculos Foto: doctormihail.ro

Corina Chiriac a postat pe contul ei de Facebook "un leac fără vârstă" care, spune ea, ar fi "un excelent Anti Covid". Medicii sunt de părere că acest așa zis leac este, mai degrabă, periculos.

SHARE

Corina Chiriac și-a prezentat leacul și cu fotografii explicative:

”Pentru ca suntem în anotimpul “răcelilor” vreau să vă amintesc un leac fără vârstă pe care îl practic eu și care este un excelent AntiCovid. Răceala este o hipotermie, deci trebuie înainte de toate să reîncălzim corpul . Dacă deja ne curge nasul, ne ustură ochii și ne “țin” mușchii spatelui, trebuie să încălzim capul. Iată cum mă vindec eu și ce “secrete” folosesc. Mulțumesc pentru atenție și vă doresc sănătate.

  • Seara, dupa ce am aerisit, fierb apa într-o cratiță, cu frunze de mentă, levănțică sau frunze de ceai. ADAUG ÎN APA FIERBINTE O ASPIRINĂ ȘI MĂ ASIGUR CĂ S-A TOPIT.

  • Dau cu crema în jurul ochilor și pe față, mă leg cu o basma de bumbac pentru că voi transpira și mă ” împrietenesc” câteva minute cu temperatura apei fierbinți.

  • Mă acopăr cu un prosop mare și gros, apoi mă aplec peste apa fierbinte. Stau deasupra apei 30, 40 de minute. Inspir pe nas, și pe gură, pe rând. La peste 56 de grade, virusul Corona moare. Opțional ascult în acest timp muzica de relaxare și îmi închipui numai stari frumoase…

  • În final, mă usuc pe păr, schimb basmaua cu o caciuliță și pun un prosop uscat în jurul gâtului. Dorm cât mai infofolită, intr-o cameră încalziă  iar a doua zi caut să nu ies în frig. Dacă e nevoie, seara următoare repet procedura”, a postat Corina Chiriac pe contul ei de Facebook.

Medicul Mihail Pautov: Ce este greșit în mesajul doamnei Corina Chiriac

Mihail Pautov, medic specialist in Chirurgie Generala si Asistent de Cercetare, a prezentat pe blogul său  rezultatul cercetărilor științifice asupra inhalării de abur.

Concluziile sale sunt următoarele:

  1. Nu există studii care să demonstreze orice efect benefic al inhalării de abur cu aspirină. Cu atât mai mult, nu există studii care să demonstreze că această tehnică este sigură. Acesta este un „teren minat” pe care e bine să nu calci. De altfel, orice sfat venit de la un non-medic care ține de utilizarea de medicamente trebuie tratat cu atenție și scepticism.
  2. Este nesănătos să inhalezi abur fierbinte mai mult de 5 minute/ sesiune.
  3. Camera nu trebuie încălzită, indiferent dacă ești sau nu răcit; temperatura ideală în camera în care dormi este de 19-21 grade Celsius.
  4. „Virusul Corona” nu va muri la aburi fierbinți; mai rapid ne vom opări / ne vom arde mucoasele respiratorii.
  5. Este ok să ieși în frig și să lași corpul să se adapteze, atâta timp cât ești bine îmbrăcat

Mihai Pautov a prezentat apoi toate argumentele pro și contra inhalării cu aburi:

"De ieri circulă pe internet leacul băbesc al Corinei Chiriac, anti-Covid, bazat pe inhalare de aburi.
De când am auzit de el mi-am și amintit cum ne făcea mama, când raceam iarna, oala de apă fierbinte în care arunca flori uscate de tei și plicuri de ceai de mușețel și mă punea să fac inhalații, timp de maxim 5-6 minute. Îmi aduc aminte clar că după această procedura mă simțeam mai bine, îmi decongestiona nasul, și parcă dormeam mai bine. La prima vedere nimic neobișnuit… dar hai să despicăm firul în 4:

Ce sunt inhalațiile de aburi?

Inhalarea de abur este unul dintre cele mai utilizate remedii casnice pentru a calma și deschide pasajul nazal și pentru a obține ameliorarea simptomelor unei răceli sau a unei infecții sinusale.

Numită și terapia cu aburi, implică inhalarea vaporilor de apă. Se crede că aerul cald și umed funcționează prin umectarea mucoasei nazales și faringiene. Acest lucru poate ameliora simptomele cauzate de vasele de sânge inflamate și „umflate” din mucoasele căilor respiratorii.

Deși inhalarea de abur nu poate vindeca o infecție, răceală sau gripă, aceasta te poate ajuta să te simțiți mai bine în timp ce corpul luptă împotriva infecției. Dar, ca și în cazul oricărui remediu la domiciliu, este important să înveți cele mai bune practici, astfel încât să nu te rănești în acest proces. (pe scurt – recomand evitarea acestui remediu).

Care sunt beneficiile inhalării cu abur?

Un nas înfundat este dat de inflamația vaselor de sânge ale sinusurilor. Vasele de sânge pot deveni iritate din cauza unei infecții respiratorii acute, cum ar fi o răceală sau o infecție virală.

Principalul beneficiu al respirației de aburul umed și cald este acela că poate ajuta la calmarea simptomelor de iritație/ inflamație cauzate de răceală. Umiditatea poate ajuta, de asemenea, la subțierea mucusului din sinusurile dvs., ceea ce le permite să se golească mai ușor.

Inhalarea cu abur poate oferi o ușurare temporară în caz de:

• răceală obișnuită
• gripă (gripă)
• infecții sinusale
• bronşită
• alergii nazale

Deși inhalarea cu abur poate oferi o ameliorare subiectivă a simptomelor de răceală și a altor infecții ale căilor respiratorii superioare, ea nu va face ca infecția să dispară mai repede. Inhalarea de abur nu ucide virusul responsabil de infecție.

O revizuire a șase studii clinice care evaluează terapia cu aburi la adulți cu răceală obișnuită a avut rezultate mixte. Unii participanți au avut o ameliorare a simptomelor, dar alții nu. În plus, unii participanți au experimentat disconfort nazal cauzat de inhalarea de abur fierbinte.

Deși rezultatele studiilor clinice au fost mixte, dovezile anecdotice susțîn că inhalarea cu abur în caz de:

• durere de cap
• nas înfundat
• iritarea gâtului
• probleme respiratorii cauzate de congestia căilor respiratorii
• tușe

Atenție:

Nu „aburiți” mai mult de 5 – 6 minute pentru fiecare sesiune.

De asemenea, puteți cumpăra un inhalator electric cu abur (numit și vaporizator). Pentru acestea, trebuie doar să adăugați apă la nivelul indicat și să conectați sistemul. Vaporizatorul folosește electricitate pentru a produce abur sau aerosoli prin vibrații.

Efectele secundare ale inhalării cu abur

Există riscul e a te opări dacă intrii în contact cu apa fierbinte. Cel mai mare risc este să scapi accidental bolul cu apă fierbinte în poală, ceea ce poate provoca arsuri severe.

De fapt, un studiu dintr-o sursă de încredere a constatat că majoritatea persoanelor care au avut arsuri prin terapia cu inhalare cu abur erau copii.

Mesaj de luat acasă:

Inhalarea de abur poate fi o modalitate eficientă de a  curăța căile nazale și respiratorii atunci când ești bolnav de răceală sau gripă, dar de fapt nu îți va vindeca infecția. Sistemul imunitar al corpului tău va face în continuare cea mai mare parte a activității pentru a scăpa de virusul care îți provoacă simptomele.


Același lucru este valabil și pentru pastilele din farmacii: majoritatea acestora au un efect de ameliorare a simptomelor și nu de tratament.

La fel că în cazul multor remedii casnice, acționați cu precauție. Ceea ce funcționează pentru o persoană ar putea să nu funcționeze pentru dvs.

Dacă te simțiți rău sau ai simptome severe, fă o programare la un medic".

Literatura:
Studiu Cochrane despre lipsa beneficiilor inhalarii de abur:
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001728.pub6/full

Studiu CMAJ – Ineficienta inhalarii pentru bolnavii cu patologii respiratorii cronice:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026511/

Studiu British Journal of General Practice – fara beneficii dar cu riscuri majore de arsura
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026511/

ASIA Evidence Based Healthcare – ineficienta aburilor pentru Covid19
https://www.psmid.org/wp-content/uploads/2020/07/Steam-Inhalation-for-COVID-Full-Report-14JUL2020-V1-TU-MM-SA-EU-LFD.pdf

Beneficii pentru somn:
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/2453483/

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te