Darius Vâlcov va avea control pe lista firmelor verificate de ANAF

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.01.2019 - 17:38

Un acord de cooperare semnat de Agenția Națională de Administrare Fiscală și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) prevede că insituția subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii supuși controalelor ANAF.

SHARE

Documentul prezentat marți pe site-ul ANAF mențioenază că această „coperare” ar fi menită să îmbunătățească analiza de risc, în scopul stabilirii priorităților în activitatea de verificare și control. Totuși, până acum ANAF, subordonat Ministerului de Finanțe, efectua controalele pe baza unor analize de risc care luau în calcul rezultatele unei firme din ultimii ani, cifra de afaceri a acesteia, domeniul de activitate, posibile riscuri privind veniturile pierdute la buget în cazul în care această firmă nu ar fi controlată.

Totodată, documentul susține că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei este TVA nefiscalizat care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat.

Citește și: Complicitate? Agenția Națională de Integritate a ascuns declarațiile de avere ale lui Vâlcov

Acordul semnat prevede că CNSP va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută (ulterior?) de ANAF. Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”.

Modificările vin după un sfârșit de an în care guvernarea PSD a lansat atacuri publice privind multinaționalele din România.

De asemenea, Liviu Dragnea a lansat la jumătatea lunii decembrie o serie de atacuri la adresa multinaţionalelor, companiilor din energie, telefonie şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, vorbind, din nou, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

Citește și: DOCUMENT Puteri absolute pentru Darius Vâlcov: o va monitoriza pe Viorica Dăncilă

În ultimele zile și Darius Vâlcov a lansat atacturi îndreptate împotriva bancherilor, BNR, Consiliului Concurtenței, Consiliului Fiscal, etc. Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a susținut zilele trecute la Antena 3 că președintele Consiliului Concurenței ar fi fost numit, în mandatul fostului președinte Traian Băsescu, la propunerea președintelui executiv al Raiffeisen, Steven van Groningen, în timp ce șeful Consiliului Fiscal a fost economistul-șef al acestei bănci.

Citește și: Dragnea, deși România nu are buget și euro e la maxim : „Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine”

Vâlcov se plânge că președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, ”dă în fiecare zi lecții” Guvernului și spune că România nu va înregistra veniturile prognozate în buget, transmițând astfel un semnal piețelor externe care reacționează. ”Când se tăiau pensiile și salariile, a fost de acord”, a spus Darius Vâlcov la postul TV. ”Consiliul Fiscal îl conduce economistul-șef al austriecilor”, a adăugat Darius Vâlcov.

Bogdan Huțucă (PNL): Condamnatul Vâlcov decide ce companii să fie verificate de ANAF

„Darius Vâlcov va decide de unul singur ce companie din România să fie  verificată de ANAF, singurul criteriu putând fi acela că respectiva companie a deranjat PSD sau că a refuzat să doneze bani la partid. Vâlcov face acest lucru deoarece a forțat un acord între ANAF și Comisia Națională de Prognoză prin care Prognoza comunică Fiscului domeniile și societățile la care acesta să meargă în control”, atenționează Bogdan Huțucă, vice-președintele comisie de Buget, Finanțe, Bănci.

„Vâlcov și restul camarilei au deturnat Legea 30/2019, lege votată în Parlament și care stabilește exact ce companie să fie verificată, pe baza unor criterii obiective și pe baza unei analize de risc stabilită de anumiți indicatori și nu de o singură persoană. Verificările se făceau strict pe baza acestor indicatori de risc”, explică Huțucă.

Conforme legii 30/2018 ANAF poate interveni doar pe baza unei analize de risc, tocmai pentru a elimina pe cât posibil abuzurile. Intenția legiuitorului a fost deturnată în interesul celor de la PSD care acum folosesc ANAF ca un instrument de presiune și control.  

„În acest moment, acordul poate fi folosit pentru a se plăti polițe și pentru a se pedepsi punctual anumite firme ce nu sunt pe placul liderilor PSD de la centru sau din țară”, arată Huțucă.

Vă reamintim că Comisia Națională de Prognoză a fost mutată de la Ministerul de Finanțe în subordinea Secretariatului general al Guvernului, tocmai pentru ca Vălcov să aibă control pe indictorii pe care îi prognozează această instituție, ceea ce reprezintă un alt abuz făcut de politicianul condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te