DOCUMENT Puteri absolute pentru Darius Vâlcov: o va monitoriza pe Viorica Dăncilă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.01.2019 - 00:53
Darius Vâlcov controlează tot mai mult din guvern. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul a semnat un Memorandum prin care Darius Vâlcov este însărcinat să monitorizeze modul în care Executivul îndeplinește „Programul de guvernare”.

SHARE

Astfel, Darius Vâlcov devine mai presus de Guvern și, prin asta, va controla, în mod oficial, Executivul.

Memorandumul este trimis de secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, lui Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză și este aprobat de premierul Viorica Dăncilă.

Ce prevede documentul

„Programul de guvernare 2018-2020, document programatic, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1 din 29 ianuarie 2018, include măsurile pe care Guvernul şi le-a asumat pentru atingerea obiectivului de realizare a unei "creşteri economice inteligente, sustenabile şi incluzive, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic, proactiv şi a unei societăţi echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă".

Complexitatea Programului de guvernare, dar şi multitudinea de măsuri şi acţiuni întreprinse fac necesară evaluarea stadiului de îndeplinire a prevederilor Programului de guvernare, într-un mod comprehensiv şi interdependent, care să pună în evidenţă toate acţiunile întreprinse pe fiecare domeniu în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate prin Programul de guvernare.

O evaluare complexă cu sprijinul tuturor instituţiilor este necesară din următoarele considerente:  

În fiecare domeniu pentru îndeplinirea unei prevederi din Programul de guvernare s-au întreprins acţiuni suplimentare de pregătire a cadrului legislativ, metodologic şi instituţional pentru implementare (ordine de aplicare, înfiinţarea de structuri organizatorice, reconfigurare atribuţii şi compartimente, etc); din această cauză activitatea intensă de realizare a obiectivelor Programului de guvernare trebuie evidenţiată în întreaga sa complexitate;

  • S-au întreprins acţiuni noi, suplimentare faţă de prevederile Programului de guvernare, care au asigurat îndeplinirea obiectivelor acestuia dar şi ca răspuns la realitatea economico-socială foarte dinamică; în absenţa unor astfel de măsuri implementarea unor prevederi din Programul de guvernare ar fi mai dificilă;Pe parcursul anului 2018 s-au întreprins acţiuni de pregătire a implementării unor angajamente prevăzute pentru anul 2019 sau chiar în anii următori;
  • În Programul de guvernare sunt evidenţiate şi măsuri cu caracter general, sintetic şi cu aplicabilitate permanentă, ceea ce face necesară o individualizare a acţiunilor întreprinse în anul 2018. Multe din angajamentele asumate au însemnat şi înseamnă evaluări şi analize laborioase de impact, investigare profesionistă a soluţiilor de implementare, un amplu demers de informare cu privire la experienţele internaţionale, proiectarea şi reglementarea soluţiilor alese dar şi a mecanismelor instituţionale şi organizaţionale de trasnspunere în practică a angajamentelor.
  • Elaborarea unui raport cu privire la realizarea Programului de guvernare de către fiecare instituţie guvernamentală va reprezenta totodată un demers util pentru îndeplinirea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, conform cărora "autorităţile publice sunt obligate să dea din oficiu publicităţii un raport periodic de activitate, cel puţin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial, partea a III-a".

(...)

Oportunitatea de a desemna Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză să elaboreze un astfel de raport derivă şi din faptul că, în conformitate cu prevederile legale, "Activitatea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză se întemeiază pe principiile obiectivităţii, confidenţialităţii, transparenţei, responsabilităţii şi deontologiei profesionale". Având în vedere complexitatea unui asemenea raport, propunem ca procesul de analiză şi elaborare să fie coordonat de consilierul de stat pe probleme economice al doamnei Prim-ministru (Darius Vâlcov - n.red.). In acest context, menţionăm că pe parcursul anului 2018 s-au mai efectuat evaluări ale activităţii ministerelor, evaluări care după actualizare pot fi utilizate la elaborarea Rapotului final”, se arată în Memorandum.

Condamnat, dar cu atribuții oficiale în Guvern

La 8 februarie, Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia nu este definitivă. 

Cu toate acestea, prin acest memorandum, Darius Vâlcov primește atribuții oficiale de control asupra guvernului României. 

Citește și Condamnatul Vâlcov, trimis de Dăncilă să negocieze bugetul Administrației Prezidențiale

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te