Dârele albe lăsate de avion în aer scumpesc biletele de avion și vor întârzia zborurile. Decizie UE

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.07.2025 - 12:19
Avioane în aer - Foto: Profimedia Images
Avioane în aer - Foto: Profimedia Images
Avioane în aer - Foto: Profimedia Images
Avioane în aer - Foto: Profimedia Images

Pare o glumă, dar nu e. O decizie UE va face ca dârele albe lăsate de avion în aer să scumpească biletele de avion și să întârzie zborurile. Dârele albe sunt semnul poluării, iar „gestionarea” acestora se va face cu mari costuri. Suportate de turiști.

SHARE

În timp ce milioane de europeni pleacă în vacanța de vară, UEimpune companiilor aeriene următoarea măsură care pentru mulți va părea absurdă în materie de protecție a climei.

Dârele de condens sunt considerate brusc un pericol pentru mediu, iar companiile aeriene trebuie să plătească scump pentru asta. Industria este în fierbere.

Citește și: „Războiul" locurilor din avion, Cum a refuzat un pasager să-și cedeze locul unui „cuplu zgârcit"

Dârele albe lăsate de avion în aer scumpesc biletele de avion și vor întârzia zborurile. Decizie UE

În timp ce milioane de europeni pleacă cu avionul spre Mallorca sau Grecia, o nouă reglementare a UE provoacă nedumerire în industria aeronautică.

De la începutul anului, companiile aeriene trebuie să documenteze în detaliu pentru fiecare zbor când, unde și în ce condiții s-ar putea forma dâre de condens – adică acele dâre albe de pe cer, pe care până acum aproape nimeni nu le percepea ca fiind o problemă, scrie express.at

Motivul: Bruxelles le declară o nouă amenințare climatică, parțial chiar mai periculoasă decât CO₂. Propunerea: în viitor, avioanele trebuie să evite straturile de aer umed în care s-ar putea forma dâre de condensare de lungă durată. Pe scurt: evitarea dârelor de condensare, cu orice preț. Consecința: ocoliri, consum suplimentar și creșterea prețurilor biletelor.

Lupta climatică scumpește biletele de avion

Măsura face parte din sistemul extins de comercializare a emisiilor al UE (EU-ETS). Ideea principală: nu se mai înregistrează doar dioxidul de carbon ca poluator, ci și vaporii de apă, funinginea și sulful – toate substanțele care pot duce la formarea de dâre de condens.

Noua obligație de raportare pentru zborurile din spațiul economic european este doar primul pas. Ulterior, va fi inclus și traficul aerian mondial – și, astfel, posibil o nouă „taxă pe dârele de condens”.

Citește și: Motivul pentru care o tânără a fost felicitată că NU a cedat locul de la geam din avion unui copil

Avioane în aer - Foto: Profimedia Images

Companiile aeriene trag semnalul de alarmă

Companiile aeriene internaționale sunt indignate. Willie Walsh, director general al federației companiilor aeriene IATA, afirmă: „Fără date meteorologice fiabile, este practic imposibil să se prevadă când se vor forma dâre de condensare persistente. Știința pur și simplu nu a ajuns încă atât de departe.”

În schimb, Walsh solicită o înregistrare voluntară, însoțită de date științifice, înainte de a cere milioanelor de pasageri să plătească. Și Airlines for America, asociația companiilor aeriene din SUA, avertizează cu privire la această reglementare: aceasta ar fi discutabilă din punct de vedere științific și abuzivă din punct de vedere juridic, deoarece ar putea afecta și zborurile internaționale.

Citește și: Veste proastă, pentru români! Adio, prețuri mici la mare în Bulgaria! TVA-ul crește de la 9% la 20%

Următorul succes comercial în domeniul climei?

Bruxelles se opune și vede un potențial enorm: deja acum, companiile aeriene plătesc aproximativ 2,9 miliarde de euro pe an pentru certificate de CO₂, care sunt, desigur, adăugate în prețul biletelor. Dârele de condens ar putea deveni următorul mare domeniu de afaceri: senzori, sateliți, software – și, la un moment dat, o nouă taxă?

Mass-media de specialitate, precum Financial Times, relatează despre lupte aprige în culise. Companiile aeriene avertizează: noua reglementare este supraîncărcată birocratic, ineficientă și, în cele din urmă, un tigru de hârtie scump.

Când prognoza meteo devine capcană fiscală

Adevărata problemă: nimeni nu știe exact când și unde se formează dârele de condens periculoase. Chiar și Eurocontrol și Centrul German pentru Aeronautică și Astronautică (DLR) recunosc că prognozele meteorologice pentru astfel de efecte sunt încă nesigure.

O modificare a rutei de zbor ar putea, prin urmare, să fie inutilă sau chiar să conducă la emisii mai mari de CO₂. Un conflict clasic de obiective, pe care Bruxelles îl ignoră până în prezent.

În timp ce turiștii obișnuiți sunt declarați responsabili pentru poluarea climatică, funcționarii ONG-urilor și oficialii UE zboară și în acest an cu avioane de lung curier către diverse summituri climatice. De altfel, aceste zboruri internaționale sunt, deocamdată, excluse din reglementare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te