„Recomandările din Danemarca nu au fost modificate”, au precizat reprezentanţii agenţiei daneze.
„Agenţia pentru Sănătate din Danemarca crede în continuare că ambele vaccinuri anti-COVID-19 cu ARN mesager, atât cel produs de Pfizer-BioNTech, cât şi cel de la Moderna, sunt vaccinuri foarte eficiente, care joacă un rol important în programul de vaccinare generală din Danemarca", au adăugat ei, vineri.
Miercuri, Suedia a anunţat că va întrerupe inoculările cu vaccinul Moderna pentru rezidenţii născuţi începând din anul 1991, întrucât datele medicale arată o creştere a riscului de miocardită şi pericardită în rândul persoanelor tinere care au fost vaccinate cu acest ser.
Citește și: VIDEO A depășit pe linie continuă un TIR și i-a frânat în față. Șoferul de camion n-a oprit
Apoi, la scurt timp după aceea, Agenţia pentru Sănătate din Danemarca a anunţat că, în condiţiile în care vaccinul Pfizer-BioNTech reprezenta oricum principala sa opţiune de vaccinare pentru tinerii danezi din grupa de vârstă 12-17 ani, a decis să stopeze administrarea vaccinului Moderna în rândul rezidenţilor cu vârste mai mici de 18 ani, în virtutea „principiului precauţiei”.
Ulterior, agenţia daneză a retractat acea declaraţie, dar, între timp, Finlanda a decis la rândul ei să întrerupă vaccinările cu serul Moderna.
„Am comunicat foarte rău în acest caz. A fost, pur şi simplu, o formulare proastă", a declarat directoarea agenţiei daneze, Tina Gustavsen.
Citește și: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea
„Simţim că trebuie să spunem că nu am fost îngrijoraţi. Credem că serul Moderna este un vaccin bun şi eficient şi vom continua să îl folosim în programul (de vaccinare) din Danemarca", a adăugat ea.
Potrivit aceleiaşi agenţii, aproximativ 1.200 de rezidenţi cu vârste de până la 18 ani au fost inoculaţi în Danemarca până în prezent cu vaccinul Moderna.