Promisiunile făcute Israelului, fără acoperire. Dăncilă l-a păcălit pe Netanyahu

DE Mircea Marian | Actualizat: 01.02.2019 - 10:11

Mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, este înghețată.

SHARE

La ultima vizită efectuată de premierul Dăncilă în Israel, pe 18 ianuarie 2019, omologul ei israelian, Benjamin Netanyahu, a încercat zadarnic să-i smulgă un angajament public legat de acest proiect.

„Este o oportunitate minunată să vă întâlnesc din nou. Relațiile dintre Israel și România sunt fantastice și sper să fie și mai puternice după această vizită. Sper că veți acționa în cadrul Uniunii Europene pentru abrogarea rezoluției nefavorabile Israelului și, bineînțeles, pentru mutarea ambasadei dumneavoastră și a altor ambasade la Ierusalim. Vă așteptăm la Ierusalim“, i-a spus Benjamin Netanyahu premierului Dăncilă, potrivit înregistrării postate pe YouTube de către Guvernul israelian.

Răspunsul lui Dăncilă a fost tipic: „Vă mulțumesc foarte mult!“. Această declarație este oricum mai consistentă decât cea din aprilie 2018, când Dăncilă i-a spus lui Netanyahu doar „Hehehe!“.

Nici comunicatul oficial al Guvernului României de după discuțiile dintre cei doi premieri, emis pe 18 ianuarie 2019, nu pomenește nimic despre mutarea ambasadei României în Israel.

„Nu au fost făcute demersuri“

În decembrie 2018, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a răspuns unei interpelări pe acest subiect și a afirmat că nu au fost făcute demersuri oficiale „în sensul mutării sediului misiunii diplomatice“.

„După cum cunoașteți, în ședința de guvern din 18 aprilie, a fost aprobat un memorandum de aprobare a lansării unui proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim (...) Am declanșat un proces de consultare cu misiunile diplomatice ale României în străinătate, precum și cu partenerii din cadrul UE și SUA. Având în vedere că procesul mutării se află în prezent în stadiul de analiză, vă aduc la cunoștință că nu au fost făcute demersuri oficiale în sensul mutării sediului misiunii diplomatice“, se arată în răspunsul Ministerului de Externe, răspuns semnat de Meleșcanu.

În document se afirmă că România „a avut întotdeauna o poziție echilibrată față de dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu“.

Liviu Dragnea a vizitat oficial Israelul de cinci ori în ultimii cinci ani: în 2014, în 2016, în 2017, de două ori, și în 2018

În mai 2018, într-un răspuns la o altă interpelare, Meleșcanu invoca faptul că Statele Unite au decis să mute sediul ambasadei la Ierusalim și, „pe fondul deciziei Administrației Trump“, Guvernul a adoptat memorandumul privind relocarea ambasadei.

Intenția României de a muta sediul ambasadei pare a fi un proiect al lui Liviu Dragnea, care a insistat pentru această măsură: „Israel este o țară cu care noi avem relații speciale de foarte mulți ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc. Mutarea Ambasadei la Ierusalim cred că va aduce niște beneficii foarte mari pentru România. Trebuie să folosim această șansă uriașă“.

Liderul PSD a vizitat, oficial, Israelul de cinci ori în ultimii cinci ani: în 2014, în calitate de ministru al Dezvoltării, precum și în 2016, în 2017, de două ori, și în 2018, în cadrul unor delegații parlamentare.

Israelul amână ședința G2G

În aprilie 2018, după discuțiile oficiale de la Ierusalim dintre Dăncilă și
Netanyahu, Executivul de la București anunța „interesul ambelor părți de a organiza cea de a treia ședință comună de guvern la nivel înalt (G2G) în cursul anului 2018“. De atunci, partea israeliană a amânat constant, sub diferite pretexte, această ședință. Inițial, ea urma să se desfășoare în august 2018, dar nu s-a întâmplat nimic.

Ulterior, ambasada Israelului a susținut că ea va avea loc la mijlocul toamnei: „Ambasada Statului Israel confirmă că şedinţa comună dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegaţie urmează să facă parte miniştrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o şedintă G2G“. Din nou, nu s-a întâmplat nimic.

„A fost amânată această şedinţă nu din cauza noastră, am înţeles că au fost probleme în Israel. Vom reprograma această şedinţă“, a explicat Dăncilă, la 1 noiembrie. La ultima vizită efectuată de premierul României în Israel, subiectul a fost din nou discutat cu Netanyahu: „Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a ședinței comune a celor două guverne“.

„Orice om îi este teamă“

În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL a acuzat-o pe Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Orice om îi este frică de o plângere penală“, a reacționat Dăncilă, la acel moment.

În septembrie 2018, DIICOT a clasat dosarul, pe motiv că fapta nu există.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te