Consiliul Economic și Social are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv. Potrivit Monitorului Oficial, decizia premierului Viorica Dăncilă este întemeiată pe o propunere a ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, făcută pe 22 iunie și ajunsă la Guvern abia 4 luni mai târziu, pe 8 octombrie.
Săptămâna aceasta, pe 9 octombrie, Comitetul Economic și Social a amânat analiza proiectului de lege al Olguței Vasilescu privind sistemul de pensii, pe motiv că lipsește avizul Ministerului Justiției. O zi mai târziu, s-a convocat ședință extraordinară a CES, în care proiectul de lege a fost în cele din urmă avizat, primind aceeași observație: lipsește avizul Ministerului Justiției, a scris EduPedu.. În aceeași zi, proiectul a fost aprobat în ședință de guvern, lucru care nu putea fi făcut fără aviz CES.
Au fost numiți noi membri
Ministerul Muncii susține că decizia de eliminare a celor 15 membri nu a fost făcută „peste noapte”, așa cum a scris presa. „Printre noii membri propusi de MMJS în CES se numără reprezentanți ai unor asociații și organizatii cu o veche și apreciată activitate în România, precum Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România, Asociația Help Autism, Asociația Telefonul Copilului, Asociatia Partida Romilor Pro Europa, Uniunea Națională a Studenților din România, Alianța Națională pentru Boli Rare, Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din MAI”, arată Ministerul Muncii într-o comunicare către Newsweek România.
Gelu Duminică: Nu există temei legal
Societatea civilă s-a revoltat cu privire la această decizie. Sociologul Gelu Duminică, fost membru CES, a declarat că „trăim o țară deturnată de o mână de politruci, care nu înțeleg că trăiesc în democrație și se visează în dictatură. Societatea civilă reală, care chestionează constructiv guvernul, trebuie înlocuită cu una obedientă, care mulțumește pentru sinecură”.
Ulterior, acesta a precizat pe pagina sa de Facebook că „din toți cei 15 membri ai grupului societății civile actuali, nu au mai rămas decât reprezentanta Asociației Municipiilor și cea a FACIAS. (…) Nu există temei legal și nu există precedent. Nu a existat o procedură și nici o selecție. Este poate cel mai grav atac asupra dialogului social și asupra societății civile”.
Cioloș: România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene
„Doamna prim-ministru Dăncilă declara, cu profesionalismul caracteristic, că «reduce» democrația în mai. Se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte. Joi, 11 octombrie, prin Decizia prim-ministrului Nr. 273, au fost schimbați 13 din cei 15 reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Economic și Social (CES)”, a scris Dacian Cioloș, președintele Mișcării România Împreună, într-un comunicat de presă.
Acesta a precizat că, fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență, experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați au fost înlocuiți pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern. Adică să își îndeplinească rolul în cadrul CES.
„Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică de interes național, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai societății civile.
România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare”, a menționat Dacian Cioloș.