Dacian Cioloș, despre pesta porcină: Dacă Dăncilă și Daea sunt mulțumiți, ar trebui să plece

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.09.2018 - 14:45

Fost ministru al Agriculturii și comisar european pe Agricultură, Dacian Cioloș a criticat modul cum au acționat autoritățile române împotriva pestei porcine africane, care a ucis până acum peste 120.000 de porci.

SHARE

Liderul Ro+ a apreciat că alți 150-170 de mii vor fi uciși în perioada următoare,  iar pentru acesta dezastru, care va afecta economic România, de vină ar fi incompetența, indiferența și inconștiența Guvernului PSD-ALDE, care n-a aplicat procedurile din hotărârile de guvern existente. 

Dacian Cioloș a menționat Executivul Dăncilă riscă să distrugă complet un sector în care s-a investit masiv. „Am fost confruntat cu astfel de situații și în România și la nivel european , s-a dovedit că lucrurile pot fi ținute sub control dacă acționezi la timp. Nu există scuză. Rezultatele sunt dezastruoase nu doar din cauza închiderii unor ferme, dar avem oameni care sunt trimiși în șomaj.
Peste 1500 provin dintr-o singură companie”, a arătat fostul premier. 

Citește și Pesta porcină: dezastrul economic despre care Guvernul tace

Efecte economice grave

Acesta a menționat că se poate ajunge până la sistarea exportului de carne de porc din România, dar și al pierderii încrederii populației în carnea de porc românească. „Când partenerii tăi comericiali nu mai au încredere în tine te afectează economic. Riscăm nu doar să nu mai putem exporta carne de porc și să distrugem sectorul zootehnic, dar vom crește importurile. Procesatorii nu vor mai putea valorifica produsele locale, importul înseamnă creșterea prețului la raft. Creșterea prețurilor la produse alimentară înseamnă inflație. Orice povește despre creșteri și salarii vor deveni legende”, a menționat Dacian Cioloș. 

Nu e prima dată când România s-a confruntat cu pesta porcină, dar cea clasică a fost eradicată în urmă zece ani. „Chiar și în 2016 am evitat răspândirea virusului pentru că am luat măsuri rapide. Am adoptat două hotărâri de guvern pe care dacă guvernul PSD ALDE le respecta azi nu am fi fost în această situație. Un HG referitor la reorganizare ANSVSA pentru a putea interveni rapid. Și o altă HG care ar fi trebuit să fie o biblie pentru cei care acționează acum, care prevedea un plan de contingență pentru răspândirea virusului. Din pacate, aceste lucrurie de care PSD ALDE știa, aceste lucruri n-au fost respectate.

Citește și Măsurile Guvernului ar putea extinde epidemia de pestă porcină africană

Primul focar a apărut în 2017 în Satu Mare, după care Comisia a venit cu un raport despre situația din România cu recomandări. Nimic din aceste măsuri n-au fost aplicate. Apariția virusului în Deltă a luat Guvernul pe nepregătite. Am ajuns la zece județe care sunt afectate, peste 120 de mii de porci uciși deja”, a precizat liderul RO+

De ce ascund țăranii porcii

Mai mult, țăranii nu colaborează cu autoritățile, pentru că se tem că nu își vor primi banii pe porcii sacrificați. „Abia 3% din cei care au făcut cereri de despăgubire și-au primit banii. E important ca guvernul să despăbugească cât mai repede, dacă nu vom avea o schimbare de comportament, vor încerca să ascundă porcii, să nu-i ma declare. Există riscul masiv de a amplifica și mai mult răspândirea virsului. Micii producători sunt cei mai vulnerabili. Evident, din punct de vedere economic afectatți sunt producătorii mari care au investit bani. Fac apel la Guvern să iasă și să spună că există bani pentru despăgubiri. Știu că există un fond de intervenții pentru situații de urgență, trebuie folosit pentru a face plăți pe loc pentru a da semnalul că statul e în stare să facă acest lucru. Guvernul poate recupera bani de la UE, dar e esențial ca aceste despăgubiri să fie luate cât mai repede”, a avertizat Dacian Cioloș.

Citește și Rețeaua "porcină" - Sorin Paul Stănescu, 28.000.000 € de la stat

Fostul ministru al Agriculturii și comisar european în același domeniu a arătat că Guvernul ar fi trebuit de la început să aibă o comandă unică în privința pestei porcine africane, din care să facă parte nu doar ministerul agriculturii ci și ministerul de interne, ministerul mediului. „Această comandă unică și repsonsabilizare clară trebuia dublată cu o comunicare clară, periodică, lumea să fie informată. Dacă oamenii nu au informații, apar speculații și interpretări. Ar fi fost nevoie de un plan de finanțare foarte clar, de pe acuma trebuie lucrat la un plan de redresare a sectorului de creștere a porcinelor. La fiecare leu pierdut direct pierd încă doi lei pentru că au credite de rambursat la bancă, au contracte, și pierd”, a menționat politicianul.

Întrebat cum comentează faptul că Viorica Dăncilă și Petre Daea s-au declarat mulțumiți de modul cum acționează în privința pestei porcine, Dacian Cioloș a răspuns că trebuie să plece de la guvern, dacă modul cum se răspândește boala printre porci îi mulțumește.

Citește și Iohannis îl acuză pe Teodorvici că minte: Nici un leu din Fondul de rezervă pentru pesta porcină!


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te