Cum vrea România să treacă peste veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Cine ne sunt aliați

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.11.2023 - 18:40
Cum vrea România să treacă peste veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Cine ne sunt aliați - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Cum vrea România să treacă peste veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Cine ne sunt aliați - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum vrea România să treacă peste veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Cine ne sunt aliați.

SHARE

România și-a propus să treacă peste veto-ul Austriei și să adere la spațiul Schengen. Majoritatea eurodeputaților ne sunt aliați. 

Cum vrea România să treacă peste veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Cine ne sunt aliați

Europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat, marți, că a inițiat un raport care prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale, fapt ce obligă Austria și Olanda să accepte aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Raportul a fost aprobat în Comisia pentru Afaceri Constituționale din legislativul european.

„Raportul pe care l-am inițiat și coordonat în Parlamentul European, care are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, și care cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din legislativul european.

Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.

În cadrul raportului se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării loiale în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Citește și: România ar fi cerut amânarea votului pentru aderarea la Schengen. Austria nu ne dădea nicio șansă

Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie.

Solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportată la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu.

Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă și în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație.

Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spațiul Schengen și transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru țara noastră.

Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au aparținut unui eurodeputat PPE și unui eurodeputat anti-european”, a transmis europarlamentarul PSD. 

România a cerut amânarea votului pentru aderarea la Schengen

România a cerut amânarea votului din decembrie, din Consiliul JAI, pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Motivul ar fi că un veto exprimat de Austria nu ne dădea nicio șansă la aderare acum.

Europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că este vorba despre o „amânare strategică generată de problema relației dintre Bulgaria și Olanda”.

În ce privește situația României, liberalul susține că Austria și-a schimbat atitudinea privind aderarea țării noastre la spațiul european de liberă circulație.

Citește și: Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

România a fost cerută în Schengen chiar de la Viena, după o analiză amănunțită în care se arată că „veto”-ul ar fi contraproductiv chiar pentru Austria.

Respingerea de către Austria a extinderii Schengen este contraproductivă din punct de vedere economic, dăunătoare din punct de vedere al politicii energetice - și nu mai poate fi argumentată cu numărul de cereri de azil.

În decembrie 2022, Austria s-a opus prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, o decizie care a rămas valabilă până în prezent.

Un Consiliu JAI extraordinar pe dosarul Schengen la finalul lunii decembrie 

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), programat la Bruxelles pe 4 şi 5 decembrie, pe a cărui agendă provizorie se află şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, nu va exista un vot pe acest subiect, au declarat, marţi, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, unde ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te