Cum vor fi „Babele” anul acesta? Vremea care ne va influența întregul an, conform tradițiilor

DE Alexandra Lupascu | 27.02.2024 - 08:38
Cum vor fi „Babele” anul acesta? Vremea care ne va influența întregul an, conform tradițiilor Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 26 februarie – 10 martie 2024. Şi la munte, temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, dar vor coborî după 5 martie.

SHARE

Luna februarie se încheie cu o vreme blândă și neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului.
Un curent de aer blând, dinspre sud, va continua să influențeze vremea în zilele următoare, deși Anticiclonul Est-European se va extinde spre România.

Din acest motiv, temperaturile vor rămâne foarte ridicate și în această săptămână, cu maxime de până la 20°C în vestul țării.

Datorită presiunii atmosferice mai ridicate, ne așteptăm la o vreme frumoasă și liniștită. Șansele de ploaie vor fi reduse, iar înnorările temporare vor fi limitate, în special în cea de-a doua parte a săptămânii.

Vremea va fi caldă pe timpul zilei, cu temperaturi ridicate în special în regiunile vestice, în timp ce pe timpul nopților se va semnala brumă în văile și depresiunile din centru și nord-est, iar pe spații mai restrânse și în celelalte regiuni.

Pe de altă parte, zona de litoral va fi printre cele mai răcoroase din țară, deoarece vântul va sufla dinspre Marea Neagră, care încă este foarte rece în această perioadă a anului, scrie meteoradar.ro.

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (3 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 15 şi 18 grade.

Cum vor fi „Babele” anul acesta? Vremea care ne va influența întregul an, conform tradițiilor

Ulterior tendinţa va fi de scădere treptată, astfel la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade, însă şi aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normalul perioadei.

Citește și: VREMEA Mercurul din termometre scade dramatic. Temperaturi de până la -7 grade. Valori sub medie

Media temperaturilor minime va fi de 3…4 grade în prima noapte, va scădea la 0 grade în 28 februarie, iar la început de martie va creşte la 2…3 grade. După 5 martie sunt estimate temperaturi minime în medie de 0 grade.

MOLDOVA

Pe parcursul întregului interval valorile termice se vor menţine peste normalul climatologic al perioadei. În perioada 26 februarie – 3 martie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 13…14 grade, apoi sunt prognozate valori în general de 9…10 grade.

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta, media acestora, urmând a fi cuprinsă între 0 şi 3 grade.

OLTENIA

Valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (4 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 14 şi 17 grade.

Ulterior tendinţa va fi de scădere treptată, astfel la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade, însă şi aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normal.

Media temperaturilor minime va fi de 5…6 grade în prima noapte, va scădea la 3 grade în 28 februarie, iar la început de martie (1 şi 2 martie) va reveni la 5…6 grade.

După 3 martie sunt estimate temperaturi minime în medie cuprinse între 2 şi 4 grade. În această regiune probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată pe 1 şi 2 martie şi între 6 şi 9 martie, anunţă ANM.

Vreme schimbătoare

În Banat, iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menține la o medie de 18 grade și minime ce vor oscila între 6 și 9 grade.

În primele doua zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16 grade, va reveni la 18 grade în 3 și 4 martie, apoi sunt estimate valori în jurul a 13 grade.

Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5…7 grade, însă spre finalul primei decade, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 2…3 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci regimul pluviometric se va menține deficitar, ploile urmând a fi slabe și pe arii restrânse.

Citește și: Mărțișorul vine cu vreme caldă și ploi în unele zone. Cum vor fi temperaturile în luna martie

În Crișana, iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menține la o medie zilnică de 19…20 de grade și minime ce vor oscila între 5 și 7 grade.

În primele zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16…17 grade, iar după 5 martie sunt estimate valori în jurul a 13 grade.

Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5…6 grade, însă spre finalul primei decade, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 1…2 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai rdicată după data de 5 martie. Până atunci regimul pluviometric se va menține deficitar, ploile urmând a fi slabe și pe arii restrânse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te