Cum va fi vremea de Revelion? "Anomalii termice în România, la începutul lui 2024"

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.12.2023 - 13:47
Cum va fi vremea de Revelion? "Anomalii termice în România, la începutul lui 2024" - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum va fi vremea de Revelion? ANM a anunțat anomalii termice în România, la începutul lui 2024.

SHARE

Anomalii termice în mare parte din Europa, inclusiv în România, vor chiar de la începutul anului 2024, a anunţat Alina Şerban, meterolog ANM.

"Terminăm probabil cel mai cald an din istorie și ne menținem cu același tablou termic: temperaturi mai ridicate decât în mod normal la această dată, chiar dacă în această dimineață ni s-a părut că este cam rece, să nu uităm, totuși, în ce dată calendaristică ne aflăm. 

Cum va fi vremea de Revelion? "Anomalii termice în România, la începutul lui 2024.".

Putem observa pe harta din clipul video, în nuanțe de roșu și roșu intens, că în mare parte din Europa avem anomalii termice. Este o hartă a anomaliilor termice, adică abaterea temperaturilor: cât urmează să se înregistreze față de ceea ce ar trebui să avem la momentul acesta. 

Este mare parte din Europa colorată în roșu atât în aceste zile, cât și la începutul anului următor, inclusiv România, unde vedem că avem un roșu intens. Ce înseamnă acest lucru?

Citește și: O rachetă rusească Kinzhal de 13 milioane $ a intrat în spațiul aerian al Poloniei. A fost doborâtă

Înseamnă că vom avea temperaturi de la 4-5 până la cel mult 7-8 grade în Maramureș, în Transilvania, în nordul Moldovei, iar în celelalte regiuni temperaturi maxime de peste 10, grade până la 13-14-15 grade.

Probabil cele mai ridicate valori se vor înregistra în extremitatea de sud a teritoriului. 

Temperaturile minime vor fi și ele destul de plăcute pentru mare parte din țară. Vorbim de temperaturi minime pozitive în vest, în sud, în est, dar negative doar în partea centrală și nordică a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind în depresiunile din estul Transilvaniei.

Vremea de Revelion. Prognoza meteo ANM

În noaptea dintre ani, la fel, se păstrează același tablou termic. 

Temperaturi negative în Transilvania, prin Maramureș, prin zona deluroasă a Olteniei și a Munteniei, în rest, temperaturi ușor pozitive. 

Și în Capitală vorbim de o vreme cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată, de 12-13 grade la amiază şi 0 sau -1 grad poate la periferie, o temperatură ușor negativă.  

Și noaptea dintre ani se va întâmpla la fel. Pe 31 decembrie, se păstrează cam același tablou termic. 

Prima zi din an, 1 ianuarie 2024, vine cu o ușoară schimbare în aspectul termic. Se mai răcește pe aici, pe colo, dar apoi se încălzește din nou. 

Dacă ne referim la precipitații, acestea vor fi destul de puține. Vor fi mai multe probabil în noaptea dintre ani în vestul, nord-vestul teritoriului și apoi poate că vor mai fi sisteme noroase ce vor traversa teritoriul țării noastre în următoarea săptămână, însă par a fi în formă lichidă şi doar pe crestele montane să avem lapoviță și ninsoare. 

Citește și: PFA-urile, în pericol? Numărul profesioniştilor care intră în insolvență, la Iași, e cu 10% mai mare

Și pentru că ne interesează dacă vom avea zăpadă la munte, la momentul acesta avem un strat de zăpadă deja în topire, pentru că a fost și urmează să fie destul de cald. Se va întâmpla la fel în zilele următoare. 

Vom avea zăpadă pentru sporturi montane doar ce s-a păstrat și cu o ușoară diminuare, cu transformare cumva cu topire în formă mai lichidă. 

În zona litoralului, vremea va fi plăcută, poate ușoare intensificări ale vântului, temperaturi destul de ridicate ziua, 10-12 grade, temperaturi pozitive şi noaptea, de 2-4 grade în condițiile în care precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire. 

Ce ar mai fi de interes pentru noaptea de Revelion ar fi ceața care se va forma, sperăm noi, după miezul nopții", a spus Alina Șerban, meteorolog ANM, vineri la Antena 3 CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te