O rachetă rusească Kinzhal de 13 milioane $ a intrat în spațiul aerian al Poloniei. A fost doborâtă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.12.2023 - 21:07
O rachetă rusească Kinzhal de 13 milioane $ a intrat în spațiul aerian al Poloniei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

O rachetă rusească Kinzhal de 13 milioane $ a intrat în spațiul aerian al Poloniei. A fost doborâtă. S-a întâmplat în mijlocul atacului pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, când a lovit orașele Kiev, Harkov, Nipropetrovsk, Odesa, Lvov, Zaporojie și altele.

SHARE

O rachetă rusească Kinzhal de 13 milioane de dolari a intrat în spațiul aerian al Poloniei. A fost doborâtă. 

Forțele de apărare aeriană ale Poloniei au fost puse în alertă maximă în urma unui incident care a implicat o rachetă rusească care a intrat în țară din Ucraina.

O rachetă rusească Kinzhal de 13 milioane $ a intrat în spațiul aerian al Poloniei. A fost doborâtă.

Statul Major al Forțelor Armate Poloneze a anunțat că o rachetă rusească a violat spațiul aerian polonez vineri, 29 decembrie, a informat generalul Wiesław Kukuła, șeful Statului Major General al Armatei Poloneze, după o întâlnire a Biroului Securității Naționale Polonez.

„Totul duce la concluzia că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez. Avem  confirmarea acestui lucru pe radarele naționale și aliate", a spus Kukuła. 

Polsat News, citând surse, a raportat că o rachetă de croazieră Kinzhal Kh-22 sau Kh-101 a intrat în spațiul aerian polonez, apoi a reintrat în Ucraina și a fost doborâtă de apărarea aerienă.

O rachetă Kh-101/-102 este concepută pentru a învinge sistemele de apărare aeriană zburând la altitudini joase pentru a evita sistemele radar. 

Precizia este destul de mare, pentru că folosește navigația electronică prin satelit GLONASS (echivalentul rusesc cu GPS).

Citește și: VIDEO Superarma Rusiei, aruncată asupra Ucrainei: Racheta cu capacitate nucleară și rază de 2.000 km

Raza de acțiune este între 2.500 km și 2.800 km, deși rapoartele neconfirmate ale Ministerului rus al Apărării susțin că raza sa maximă este de 4.500 km, la o altitudine de 6.000 m.

Are autonomie de zbor estimată în jur de 10 ore și costă 13 milioane de dolari. 

Racheta este lansată din avion, de aceea se crede că intrarea în spațiul aerian al Poloniei n-ar fi fost o greșeală.

Citește și: O rachetă Storm Shadow i-a orbit pe ruși. Centrul de comunicații spațiale din Crimeea, lovit

Președintele polonez Andrzej Duda a convocat o ședință a Biroului Securității Naționale, a declarat pe Jacek Goryszewski, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate Poloneze, potrivit European Pravda.

„Pentru a asigura siguranța spațiului nostru aerian, pregătirea pentru luptă a sistemelor noastre de apărare aeriană și a avioanelor de luptă a fost sporită”, a spus el.

Racheta a fost observată de locuitorii din Gmina Dołhobyczów din Voievodatul Lublin. 

Incidentul s-a petrecut în mijlocul atacului pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, când orașele Kiev, Harkov, Nipropetrovsk, Odesa, Lvov, Zaporojie și altele au fost lovite.

Ministrul polonez al Apărării a spus că este în contact permanent cu președintele, prim-ministrul, șeful Statului Major și comandantul operațional al forțelor armate.

Bloggerii ruși susțin că „incidentul” a provocat întreruperi semnificative în funcționarea GPS în toată Polonia și că perturbații similare au avut loc în același timp în estul României, regiunea de sud-vest a Mării Negre și marginea de est a Mării Mediterane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te