Cum te „frig” restaurantele: pizza cu diametru mai mic, ciorbă mai ușoară la gramaj.

DE Catinca Doboș | Actualizat: 22.04.2024 - 14:58
Cum te „frig” restaurantele: pizza cu diametru mai mic, ciorbă mai ușoară la gramaj. Foto: pexels.com / poză cu rol ilustrativ

Cum te „frig” restaurantele: pizza cu diametru mai mic, ciorbă mai ușoară la gramaj. Ce sancțiuni propune ANPC pentru unitățile alimentare care nu respectă gramajele?

SHARE

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale și a minivacanței de 1 mai, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va face mai multe controale în unitățile HoReCa pentru a se asigura că sunt respectate gramajele indicate pe meniuri. Sunt vizate în special zonele turistice.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a organizat pe 17 aprilie, la Iași, o ședință de consiliere pentru antreprenorii din sectorul HoReCa pentru a le prezenta consecințele neregulilor, relatează Ziarul de Iași.

Citește și: Carne de pui cu salmonella pe rafturilor unor magazine din România. Ce au găsit inspectorii ANPC?

Întâlnirea a avut loc în sediul Instituției Prefectului Iași, unde au fost prezenți peste 30 de participanți. 

ANPC a subliniat importanța controlului voluntar

S-au amintit obligațiile legale pe care le au operatorii economici din HoReCa și s-au adus în atenția antreprenorilor cele mai frecvente abateri care pot duce, inclusiv, la suspendarea activității. Reprezentanții ANPC au scos în evidență importanța controlului voluntar.

Citește și: Atenție! ANPC a anunțat controale masive la producători: „Lucrurile fac să pară cu totul altfel”

”După cum probabil știți deja, noi facem și consiliere. Orice operator economic care a dorit să fie consiliat a făcut o hârtie către autoritatea noastră și atunci, o echipă a venit în control. Ce am găsit (n.r. -neconform) nu am dat sancțiune. Dar binențeles, după 30 de zile am revenit în control, unde cele constatate, din fericire s-au îndreptat, iar acolo unde a fost cazul am dat un avertisment sau o sancțiune mai mică”, a declarat comisarul șef adjunct al CJPC Iași, Florin Onofrei, potrivit Ziarul de Iași.

Lipsa unui cântar de bucătărie poate duce la suspendarea actvității

Reprezentanții ANPC au subliniat obligațiile unităților din HoReCa.
Restaurantele și cofetăriile sunt obligate să aibă un cântar în bucătărie, care să fie însoțit de un buletin de verificare metrologică anuală. 

Citește și: Carnea de pui din magazine, vopsită pentru a părea mai bună. Ce substanțe sunt folosite de vânzători

Amendă de 50.000 de lei pentru pizza a cărui diametru e diferit față de cel din meniu

”Când e congelat, produsul de patiserie are un gramaj, când îl gătiți o să vedeți că are alt gramaj, mai mic. I-am învățat pe toți cei care pregătesc aceste produse să cântărească produsul după coacere, nu înainte. Pentru că am avut sancțiuni și de 50.000 de lei. Foarte mari. La fel și la pizza. Spunem că are 32 de centimetri. Am avut reclamații în sensul ăsta și e absurd să dai o amendă de 40.000 de lei din cauza asta, dar dacă reclamația se confirmă, asta e! Am dat”, a declarat șeful CJPC Iași.

Amendă pentru ciorba neconformă

Comisarul șef adjunct al CJPC Iași, Florin Onofrei, a declarat că la fel de des întâlnite sunt și amenzile pentru preparea neconformă a ciorbelor, de exemplu a celor care ar trebui să conțină carne.

„Dacă tot suntem la ciorbe, cred că mult mai important este să fie carnea în ciorbă. Nu o doar o bază! Și separate trei tipuri de carne. Sunt sancțiuni de 50.000 de lei”, a zis Onofrei.

Importantă e și enumerarea alergenilor din mâncare în meniu, iar „produsele de casă” trebuie însoțite de certificate. În caz contrar, se vor aplica amenzi. La fel este și pentru folosirea sintagmelor precum „cel mai bun” sau „cel mai sănătos”, care trebuie să fie dovedite într-un fel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te