În perioada 2007-2011, ANRP a acordat despăgubiri umflate cu 356 de milioane de euro, pentru 190 de imobile, arată G4Media.
Potrivit G4Media, până acum, ministerul de Finanțe nici măcar n-a deschis acțiuni în instanță pentru recuperarea prejudiciului.
ANRP a deschis acțiune în instanță “doar recuperarea prejudiciului reprezentat de cuantumul titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 247/2005 (legea privind reforma în domeniile proprietății și justiției, pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Alianței D.A. în 2005 – n.r.), doar sumele respective fiind plătite din bugetul Autorității”.
Însă ANRP susține că “recuperarea prejudiciului aferent titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 165/2013 (privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România – n.r.) și acțiunilor Fondului Proprietatea este posibilă doar prin intervenția Ministerului Finanțelor Publice (M.F.P.)“.
De cealaltă parte, ministerul de Finanțe susține că ANRP nu i-a trimis toată documentația pentru a deschide acțiune în instanță. Acest minister a răspuns abia după trei solicitări ale G4media, în baza legi 544/2001 și după ce această publicație s-a adresat și Guvernului, cu o solicitare asemănătoare.
“Prin urmare, în raport de faptul că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, instituția căreia îi revenea obligația de a aduce la îndeplinire măsurile trasate de Curtea de Conturi a României, ne-a sesizat în acest an cu privire la promovarea unor eventuale litigii în instanță pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a reevaluărilor ce le-a efectuat, fără însă a transmite documentația aferentă fiecărui caz în parte până la acest moment nu au fost demarate demersuri litigioase în acest sens”, a arătat ministerul de Finanțe.