Cum se străduie statul român să nu recupereze nimic dintr-un prejudiciu de 356 de milioane de euro

DE Valentin Mirică | Actualizat: 02.11.2020 - 13:28
Ministrul de Finante, Florin Cîțu, nu pare preocupat de prejudiciile uriașe care ar trebui recuperate de la cei care au furat Foto: Facebook

Ministerul de Finanțe și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, ANRP, își pasează răspunderea pentru nerecuperarea unui prejudiciu de 356 de milioane de euro, bani din despăgubiri umflate.

SHARE

În perioada 2007-2011, ANRP a acordat despăgubiri umflate cu 356 de milioane de euro, pentru 190 de imobile, arată G4Media. 

Potrivit G4Media, până acum, ministerul de Finanțe nici măcar n-a deschis acțiuni în instanță pentru recuperarea prejudiciului. 

ANRP a deschis acțiune în instanță “doar recuperarea prejudiciului reprezentat de cuantumul titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 247/2005 (legea privind reforma în domeniile proprietății și justiției, pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Alianței D.A. în 2005 – n.r.), doar sumele respective fiind plătite din bugetul Autorității”. 

Însă ANRP susține că “recuperarea prejudiciului aferent titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 165/2013 (privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România – n.r.) și acțiunilor Fondului Proprietatea este posibilă doar prin intervenția Ministerului Finanțelor Publice (M.F.P.)“.

De cealaltă parte, ministerul de Finanțe susține că ANRP nu i-a trimis toată documentația pentru a deschide acțiune în instanță. Acest minister a răspuns abia după trei solicitări ale G4media, în baza legi 544/2001 și după ce această publicație s-a adresat și Guvernului, cu o solicitare asemănătoare. 

Prin urmare, în raport de faptul că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, instituția căreia îi revenea obligația de a aduce la îndeplinire măsurile trasate de Curtea de Conturi a României, ne-a sesizat în acest an cu privire la promovarea unor eventuale litigii în instanță pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a reevaluărilor ce le-a efectuat, fără însă a transmite documentația aferentă fiecărui caz în parte până la acest moment nu au fost demarate demersuri litigioase în acest sens”, a arătat ministerul de Finanțe. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.