În cazul unui atac direct din partea Rusiei asupra României, principala problemă o reprezintă starea foarte proastă a infrastructurii rutiere și feroviare care ar reprezenta o sursă majoră de probleme pentru armata română și pentru aliații NATO.
Cum se poate apăra România dacă va fi atacată de Rusia?
Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, subliniază necesitatea ca România să investească în sisteme de apărare antiaeriană și în armament precis cu rază lungă de acțiune, pentru a putea riposta în profunzime, potrivit Digi24.
Hodges remarcă faptul că infrastructura deficitară din România ar îngreuna mișcarea rapidă a forțelor militare în caz de atac, atât pentru trupele române, cât și pentru cele NATO, necesitând cheltuieli suplimentare, dar și o expunere vitală a teritoriului în caz de atac.
Drumurile și căile ferate îngreunează transportul rapid și eficient al vehiculelor grele, reprezentând un obstacol în situații de urgență.
Ce trebuie să îmbunătățim?
Generalul american subliniază că țara noastră se confruntă cu lipsa unui sistem de apărare antiaeriană adecvat și cu insuficiența rachetelor cu rază lungă de acțiune. În acest sens, el argumentează că, pentru a proteja nu doar infrastructura, ci și orașele, este necesar să se dezvolte capacități mai puternice de apărare antiaeriană.
El indică și necesitatea adoptării de arme precise cu rază lungă de acțiune, precum sistemul HIMARS, pentru a permite armatei române să atace în adâncime și să contracareze amenințările. Totodată, el atrage atenția asupra importanței investițiilor în producția de muniție și artilerie, având în vedere dependența de aprovizionare.
„Uitați-vă la cât de prost s-a comportat armata rusă în Ucraina. Au pierdut majoritatea unităților lor de elită și cele mai bune echipamente. S-au dus. Vor mai trece ani de zile până vor reuși să atingă nivelul pe care îl aveau acum câțiva ani. Nu sunt impresionat, dar trebuie să fim pregătiți în cazul în care vor folosi rachete cu rază lungă împotriva țintelor civile”, a spus fostul comandant al trupelor SUA în Europa.
Cu toate neajunsurile menționate, Hodges consideră că, în comparație cu acum două decenii, armata română este mult mai capabilă și mai bine pregătită. De asemenea, un factor cheie pentru a face față unui scenariu ipotetic, este crucială cooperarea cu vecinii, modernizarea capacităților de apărare și menținerea alianțelor existente.
Constanța, „prima țintă” a Rusiei
Generalul consideră că în cazul unui atac, Rusia ar putea viza distrugerea infrastructurii cheie a României, precum orașul Constanța.
„Rușii vor face tot posibilul să distrugă Constanța, să distrugă infrastructura României. (Rușii) au un avantaj: mărimea flotei lor (de la Marea Neagră).
Pentru România, o parte cheie a apărării sale este îmbunătățirea cooperării cu vecinii: nu doar Ucraina, ci și Moldova, Bulgaria și în special Turcia. Apoi, mai sunt mii de soldați ameicani in România, la fel și francezi, aveți poliție aeriană NATO la MareaNeagră, la baza MK, sunt multe capacități ale aliaților aici”, a declarat Ben Hodges.