Cum promovează un ziar din Brașov (locul 3 național la infectați cu COVID) teorii conspiraționiste

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.07.2020 - 23:45
Conspirații de provincie/FOTO: monitorulfg.ro

Județul Brașov are aproape 2.500 de cazuri confirmate de coronavirus și, astfel, deține locul trei pe țară, după București și Suceava (fiecare cu peste 4.000 de cazuri). Totuși, pentru unele publicații din județ, COVID-19 pare să nu fie chiar o realitate.

SHARE

Mai mult, publicația respectivă induce constant îndoieli publicului că boala ar fi atât de gravă pe cât se prezintă de către autorități. 

În condiții normale, discursul unei mici gazete de provincie nu ar fi fost interesant, dar azi arată cum părerea unei mari proporții de populație se poate schimba prin expunerea constantă la dezinformare sau manipulare.

Gazeta despre care vorbim este "Monitorul de Făgăraș". Chiar pe pagina principală a site-ului trona, până de curând, un articol de acum patru luni, intitulat "NICIO PERSOANĂ INFECTATĂ CU COVID-19 ÎN JUDEŢUL BRAŞOV, ÎNSĂ 35 PERSOANE SUNT ÎN CARANTINĂ ŞI ALTE 234 IZOLATE LA DOMICILIU". Evident, ideea indusă de autor este că măsurile sunt excesive și par a ascunde ceva, o agendă secretă, o conspirație. Autorul articolului nu apelează la alte argumente în text, însă titlul spune tot ce trebuie să știm.

Un decedat de coronavirus care cere ajutor

O lună mai târziu, publicația revine cu un articol intitulat "PRIMUL DECES LA BRAŞOV. CE SPUNE FAMILIA VICTIMEI". Articolul se referă la primul deces cauzat de coronavirus. Iar în text se regăsesc câteva declarații foarte ciudate. Cum ar fi: "Bunicul meu, in data de 30.03.2020, a fost internat la Spitalul județean de urgență Brasov, secția Chirurgie 2, urmând a fi operat la un deget necrozat. La momentul internării se afla într-o stare buna, neavând probleme grave de sanatate. Vineri, 03.04.2020, a fost operat de Dr Maier. Sâmbătă seara am vorbit cu el si ne-a spus că nu se simte bine, ca are probleme de respiratie. Am luat legatura cu medicul, solicitând sa i se faca testul tinand cont ca era de 8 zile în spital. AM FOST REFUZATI pe motiv că nu prezintă simptome specifice Covid19. Luni starea lui s-a agravat, iar marți a fost mutat din salon 306 secția Chirurgie 2 , in Terapie intensivă. Ieri am fost anunțați că a decedat în urma unui stop cardiac.  SOCUL a venit aseara, cand am aflat din presă că a decedat în urma infectarii cu Covid 19, in ziua de marți astăzi am reusit sa luam legatura cu Dr MAIER care ne a confirmat rezultatul testării si a recunoscut că este acasa si nu mai lucrează. Cei de la Terapia Intensivă ne-au informat in urma cu putin timp faptul că Dr. Maier se află în izolare !  Ajutati-ne sa facem public acest caz . Poate cunoașteți pe cineva internat acolo in perioada 30.03-09.04.2020  orice informatie ne poate ajuta ! Din toata povestea reiese că toata secția Chirurgie 2 a Spitalului județean Brașov ar putea fi un focar."

Cum autorul articolului nu face nici un fel de comentariu pe marginea declarației rudelor celui decedat, mărturia poate fi citită inclusiv în cheia unor suspiciuni că, de fapt, diagnosticul de coronavirus ar fi o invenție. Finalul declarației nu lămurește cititorul: "orice informatie ne poate ajuta" se referă la ce anume, în condițiile în care bărbatul în vârstă murise deja? Simpla confuzie este suficientă pentru a induce neîncredere.

Conspirații despre izolare și vaccinul lui Bill Gates

La sfârșitul lunii mai, "Monitorul de Făgăraș" publică un text pe tema coronavirusului care nu lasă loc de multe interpretări: "COVID-19, ADEVĂR SAU CONSPIRAŢIE. EXPLICAŢII DE LA TERAPEUTUL COSTIN FLORIN GHERASIM". Conform articolului, "rata  deceselor  este  sub  1%. Dintre  acestea   98%   aveau  boli  grave,  iar  peste  90%  aveau  vârsta  de  peste  70  de  ani. De  asemenea,  demonstrează   faptul  că  vaccinul  împotriva  gripei interferează  cu   covid-19, fiind  un  catalizator  şi  ca  urmare    acele  persoane  care  au  fost  vaccinate  sunt  practic  condamnate  la  moarte de  acest  virus (covid 19). Se poate spune că oamenii   au  decedat  cu covid-9   şi nu de   covid-19.  Trebuie să se ştie faptul  că acest virus Covid-19  nu este mai ucigător decât gripa  sezonieră, iar  politica de izolare  nu este necesară, este chiar dăunătoare."

Continuarea este și mai toxică: "În  toată  lumea  s-a  impus  izolarea forţată  a  mai  mult   de  2.660  de milioane  de  persoane,   adică  o  treime  din  populatia  Terrei, ceea  ce nu are  precedent în  istoria  umanităţii.  În  toată  lumea   sănătatea  psihică   a  fost  serios  afectată   ca  urmare  a  tensiunii şi isteriei. Şi asta pentru că nu toţi  oamenii  au  capacitatea  de  a  suporta   puternica  încărcătură  emoţională  şi de a-şi menţine controlul   (alteraţii  ale  somnului, nelinişte, teama  faţă  de  ceilalţi, scăderea  stadiului  de  animo, tendinţa  de  a  fi  hipocondrii).    Dr  Rath    a  arătat  la  Congresul  de  la  Berlin că intenţia    cartelului industriei chimice şi farmaceutice  este de  a  cuceri  militar  lumea.   ,,Nu ai morală, credibilitate la acest cartel chimico-farmaceutic. În loc să se elimine foamea, bolile, analfabetismul, lipsa de ocupaţie, protejarea mediului, acest cartel cheltuie milioane de mii de dolari pentru medicamente care distrug sănătatea şi se îmbogăţeşte” spunea dr. Rath."

Mama care nu crede în COVID-19

Iar când articolul vorbește de conspirația "filantropică" a lui Bill Gates și a vaccinurilor sale, totul este cât se poate de evident: articolul face parte din seria celor conspiraționiste de care este plin subsolul internetului azi.

Mai recent, pe 7 iulie, un alt articol vine doar să confirme agenda "Monitorului de Făgăraș": "MAMA FETIŢEI DIN VICTORIA DECLARATĂ INFECTATĂ CU CORONAVIRUS: ,,NU CRED CĂ FETIŢA MEA A FOST INFECTATĂ CU COVID – 19”". Declarația mamei pomenite în titlu este elocventă: "Zece zile am stat izolate într-un salon.  Acum pot să spun că nu sunt convisă că fetiţa a fost  infectată cu acest virus, deşi testul a fost pozitiv şi medicii mi-au confirmat  infecţia. Cred că a fost o răceală puternică. De când sunt internată în spital am citit mult despre noul virus COVID – 19  şi mi-am dat seama că fetiţa nu a avut  simptomele virusului. Nu a avut febră, nu a vomitat, nu a durut-o capul, nu a avut dureri în gât, nu a avut diaree. Nu ştiu ce să mai zic. Sunt foarte derutată şi supărată. Au spus că ne externează din spital pentru că fetiţa este bine şi duminică am ajuns acasă."

Jurnalistă, om politic, empatică cu Ioan Niculae

Lucia Baki, deținătoarea și editoarea publicației, a avut și ambiții politice. În 2012, de exemplu, a candidat la Primăria Făgăraș din partea Partidului Ecologist Român cu sloganul "Ecologiștii vin la Primărie! Un OM curat, pentru un ORAȘ curat!", după cum arată o publicație locală.

Până în 2010, însă, fusese consilier local din partea PNȚCD, partid care i-a retras sprijinul politic.

PER, însă, pare să fi rămas în sufletul Luciei Baki, care scria în 2018 un articol empatic despre inițiativa filialei locale a ecologiștilor.

Nu e deloc clar, totuși, cum se poate îmbine ecologia cu simpatiile pentru industria poluantă, dar și pentru interesele Gazprom în România. Simpatii care reies destul de transparent din mai multe articole de pe site-ul administrat de Baki. Iar unul dintre acestea este intitulat "IOAN NICULAE: GAZUL METAN PENTRU PRODUCŢIE, CONTRACTAT DE LA GAZPROM". 

În text, autoarea nu califică în nici un fel contractul cu Gazprom al companiilor lui Niculae și nici nu contextualizează cum a ajuns omul de afaceri să semneze cu Gazprom. Cel mai probabil, pentru că cititorii "Monitorului de Făgăraș" sunt fini cunoscători ai industriei de îngrășăminte de România și nu au nevoie de ddate de background. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te