Cum își pot face un program climatic orașele din România? Pot primi și bani pentru un mediu curat

DE Alexandra Lupascu | 11.10.2024 - 17:50
Cum își pot face un program climatic orașele din România? Pot primi și bani pentru un mediu curat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum își pot face un program climatic orașele din România? Pot primi și bani pentru un mediu curat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Oraşele din România care vor primi bani de la Guvern pentru a crea propriul plan climatic prin programul MO100 - Mission 100 Cities.

SHARE

Orașele din România vor putea deveni neutre din punct de vedere climatic prin planul național de investiții energia verde. E vorba de un program multianual care se adresează comunităților locale și are în vedere dezvoltarea orașelor smart și a rețelelor centralizate de termoficare, pe un proiect care s-ar putea întinde din 2024 până în 2030, şi care ar avea o finanțare de 4 miliarde de lei. 

Mai mult, el a vorbit şi despre ONG- urile care blochează proiecte importante de investiții în acest sector, proiecte care au fost date pe mâna procurorilor pentru că s-au formulat plângeri penale spre a se vedea dacă nu sunt cumva alimentate de niște interese economice contrare celor ale României.

Citeşte şi: VIDEO Un român a inventat drona fără elice și a făcut cea mai ușoară bicicletă. În România e ignorat

„În primul rând, este un program multianual finanțat de la bugetul de stat, în premieră pentru Ministerul Energiei, finanțarea vine prin acele emisiuni de obligațiuni verzi de green bond pe care le face, mai nou, Ministerul Finanțelor din România.

Cum își pot face un program climatic orașele din România? Pot primi și bani pentru un mediu curat

Dânșii căutau o cale pentru a pune aceste fonduri la treabă și l-am oferit un instrument pe care l-am lucrat împreună cu Ministerul Finanțelor, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și acoperim două zone principale.

Prima este pentru orașele care și-au declarat intenția de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2030, așa numitele MO100 - Mission 100 Cities.

Pentru acest demers, Comisia Europeană deja selectat trei unități administrativ-teritoriale sau subunități din România, pentru că vorbim de Suceava, Sectorul 2 din București și Cluj-Napoca.

Există un demers la nivelul Guvernului României pentru a selecta un nou set de orașe care să completeze această listă. Va fi o finanţare perfect complementară și care să țintească aceste orașe adiționale care își asumă un obiectiv atât de ambițios", a spus Sebastian Burduja, la Antena 3 CNN.

Banca Europeană de Investiții a aprobat 361 de milioane de euro pentru energia verde în România

„Cred că este în premieră națională. Banca Europeană de Investiții a aprobat solicitarea Ministerului Energiei pentru acest apel de 361 de milioane de euro, apel pentru care noi deja ne-am pregătit, au avem proiecte în evaluare și cât de curând, după ce primim notificarea formală a acestei finanțări, vom semna și contractele. Au depus mai multe orașe din țară, dar n-ajung banii și atunci am venit cu această suplimentare. în completare.

Ministrul Energiei acuză ONG-urile care atacă proiectele de investiții majore din domeniul energiei

„Bătălia au pornit-o cei care nu vor ca România să fie independentă energetic. Vor să rămânem în siajul unor state neprietenoase, care au folosit în trecut, zeci de ani la rândul, energia karmă de șantaj.

Citeşte şi: Freiburg, orașul construit
pentru a fi verde încă din anii 70. A devenit simbolul ecologiștilor

Avem peste 300 de megawați în proiecte hidroenergetice, hidrocentrale, multe între ele începute de peste 34 de ani, proiecte blocate, cu stadii de finalizare între 75-80% până la 98%.

La fiecare etapă procesuală, la fiecare act administrativ. Suntem contestați de câteva organitzaţii de mediu", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la Antena 3 CNN. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te