Instituția condusă de Gabriela Firea a explicat care este baza legală prin care sunt acordate aceste sporuri și cum se calculează cuatumul acestora:
„În baza Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii Primăriei Municipiului Bucureşti beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat, locurile de muncă, categoriile de personal.
Mărimea concretă a sporului precum şi condiţiile de acordare a acestuia sunt stabilite de către ordonatorul principal de credite, în limita prevederilor din Regulamentul aprobat în acest sens şi având la baza Buletinul de expertizare emis de către Ministerul Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, ca urmare a măsurătorilor efectuate în sediile Primăriei Municipiului Bucureşti privind existenţa factorilor nocivi (unde electromagnetice), intensitatea acestora, durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi, existenţa unor condiţii de muncă ce implică suprasolicitare nervoasă şi morbiditate prin boli legate de profesie”, se arată într-un răspuns al Primăriei Capitalei pentru Newsweek România.
Citește și Sporuri de sute de mii de euro pentru condiții grele de muncă în primăria Gabrielei Firea
Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, un secretar general, dar și directorul sau arhitectul șef al primăriei sunt recompensați cu un spor, lunar, pentru condiții vătămătoare de 2.319 lei.
Șefii de birou primesc între 710 lei și 1.671 de lei.
Administratorul public primește un spor de 2.319 lei, iar directorii de cabinet între 850 și 1000 de lei.
Expertul superior câștigă un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 1.356 de lei, un referent superior – 720 de lei, inspector de specialitate – 1.000 lei, secretar – 550 de lei, casier, portar, paznic, curier – 550 de lei.
Ce spune legea:
Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. Cuatumul sporului pentru condiții vătămătoare de lucru este de 10% din salariu (de verificat).