Sporuri de sute de mii de euro pentru condiții grele de muncă în primăria Gabrielei Firea

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.01.2020 - 15:26

Sporuri pentru condiții vătămătoare de mii de lei, lunar, sunt acordate fiecărui angajat din Primăria București, deși instituția funcționează într-un sediu modernizat în urmă cu trei ani.

SHARE

Pe șapte pagini este publicată „lista funcționarilor publici” din Primăria Capitalei (este vorba doar de enumerarea funcțiilor) care primesc sporuri speciale.

Potrivit documentului, un secretar general, dar și directorul sau arhitectul șef sunt recompensați cu un spor pentru condiții vătămătoare de 2.319 lei.

Șefii de birou primesc între 710 lei și 1.671 de lei.

Administratorul public primește un spor de 2.319 lei, iar directorii de cabinet între 850 și 1000 de lei.   

Expertul superior câștigă un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 1.356 de lei, un referent superior – 720 de lei, inspector de specialitate – 1.000 lei, secretar – 550 de lei, casier, portar, paznic, curier  – 550 de lei.

În documentul Primăriei București se precizează că pentru condiții vătămătoare se acordă sporul de 15% din salariul de bază.

Primăria Capitalei nu a răspuns solicitării Newsweek România de a-și exprima un punct de vedere pe acest subiect.

Newsweek România a adresat următoarele întrebări către Primăria București:

1.     Vă rog să îmi precizați și să detaliați ce înseamnă „condiții de muncă vătămătoare” ? Pentru ce, mai exact, s-au plătit aceste sporuri ? 

2.     Vă rog să îmi comunicați suma totală, lunară, plătită angajaților de minister pentru „condiții de muncă vătămătoare”. Vă rog să luați ca reper luna septembrie 2019.

Citește și: Dezmăț în mandatul lui Daea

Praful e de vină?

Alte instituții ale statului susțin că „sporul pentru condiții vătămătoare se acordă în baza buletinelor de determinare a parametrilor fizici și biologici (praf, germeni mezofili, germeni hemolitici, fungi) și de expertizare a locurilor de muncă (inclusiv sub aspectul factorilor de suprasolicitare neuropsihică). 

Ce spune legea:  

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. Cuatumul sporului pentru condiții vătămătoare de lucru este de 10% din salariu (de verificat)    

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.