Cum au scăpat de pușcărie angajatele CEC care au furat 600.000 de lei din banii pensionarilor

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.06.2022 - 21:39
Foto: Ziua de Cluj

Mai multe angajate ale CEC Bank Cluj-Napoca, dintre care și o fostă șefă, au scăpat de pușcărie deși au furat mai bine de 600.000 de lei din banii clienților, majoritatea pensionari. Prejudiciul, de aproximativ 600.000 nu a fost recuperat.

SHARE

Procesul a durat mai bine de 10 ani, timp în care împotriva hoațelor nu a fost luată nicio măsură preventivă.

Citește și: VIDEO Cel mai mare portavion din lume are un echipaj de 4539 de oameni. Testat cu-n cutremur simulat

Ana Coldea, un fost șef al uneia dintre agențiile CEC Bank din Cluj Napoca, împreună cu două subalterne, au furat, ani la rând din banii clienților. Mulți dintre cei păgubiți sunt pensionari.

Citește și: Infractorul filmat când a amenințat o copilă că o fierbe în cazan, apoi a violat-o, dat în urmărire

Anul trecut, după un proces care a fost rejudecat și a durat aproape 10 ani, subalternele lui Coldea au scăpat de pușcărie. Anul acesta a venit rândul lui Coldea să scape de închisoare, chiar dacă primul judecător a condamnat-o la 5 ani cu executare.

Prejudiciul, de aproximativ 600.000 nu a fost recuperat. Principalul motiv pentru care Coldea a scăpat de închisoare este faptul că are un copil bolnav de care trebuie să se îngrijească, conform BZC.

Cum a scăpat șefa de închisoare

Ana Coldea, fosta șefă a Agenției nr 6 a CEC Bank din Cluj-Napoca, a scăpat de închisoare, după ce primul judecător de la Tribunalul Cluj o condamnase la 5 ani de închisoare cu executare. Ea a contestat acest verdict și judecătorii GÎLCĂ Mihai-Iulian și MARIAN Mihăiţă Lucian de la Curtea de Apel Cluj au decis să să schimbe condamnarea de 5 ani într-una de 3 ani pe care să i-o administreze cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani, arată Gazeta de Cluj.

Împreună cu două subalterne, BRIE DANIELA LIANA și VINCZE ANA-MARIA, ea s-a folosit în mod ilegal de mai multe parole de acces ale colegilor ei, a făcut transferuri bancare fictive cu banii clienților, fondurile din conturile oamenilor ajungând în conturile din care cele trei angajate CEC sustrăgeau banii.

Practic, timp de 6 ani Coldea și cele două colege au ”pișcat” lunar mii de lei din economiile oamenilor.

Potrivit proceselor care au urmat după au fost prinse, ea nu și-a asumat o bună parte din actele de fraudă: a considerat că dacă a dat parola unei alte colege și aceasta a păgubit un client, ea e absolvită de orice vină. A considerat, de asemenea, că dacă a virat o sumă dintr-un cont unui client în contul altuia de unde acesta din urmă a retras-o, ea nu poartă vreo responsabilitate.

Pe parcursul proceselor a motivat că a retras sumele respective de bani pentru a acoperi cheltuielile pentru tratamentul fiicei sale, care are encefalită virală și epilepsie.

Potrivit raportului de evaluare făcut de Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Cluj, consilierul de probațiune a constatat că ”inculpata nu a manifestat niciun fel de empatie față de clienții păgubiți: nu și-a asumat multe acte ilicite și nu a recuperat nimic din paguba pricinuită”.

Pentru că nu a reușit să restituie prejudiciul creat, instanța i-a pus sechestru asigurator pe locuință care urmează să fie scoasă la licitație pentru ca banca să își recupereze prejudiciul.

”Reduce pedeapsa aplicată inculpatei COLDEA ANA-OLGA pentru comiterea infracţiunii operaţiuni financiare în mod fraudulos, (…) de la 2 ani închisoare la 1 an închisoare. Menţine pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatei COLDEA ANA-OLGA pentru comiterea infracţiunii de fraudă informatică (…). În temeiul art. 33 lit. a C.penal 1969, constată că infracţiunile pentru care au fost aplicate pedepsele de 3 ani închisoare, 1 an închisoare, 1 an închisoare, 1 an închisoare şi 3 ani închisoare au fost comise în condiţiile concursului de infracţiuni şi în baza art.34 lit.b C.penal 1969, dispune contopirea lor, astfel că inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare. În temeiul art.861 CP 1969, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata termenului de încercare, de 5 ani”, arată soluția definitivă dată de Curtea de Apel Cluj.

Lupul paznic la oi
În 2013, procurorii DIICOT Cluj au trimis în judecată trei angajate de la CEC Bank – Filiala Gheorgheni de pe strada Albac. Este vorba despre COLDEA ANA-OLGA, BRIE DANIELA LIANA și VINCZE ANA-MARIA care au fost acuzate că au furat din conturile clienților peste jumătate de milion de lei.

Frauda a fost descoperită în urma unui control intern efectuat de către compartimentul de specialitate al CEC Bank la Agenţia nr. 6 din Cluj-Napoca. Ulterior, a fost depusă o plângere penală prin care conducerea acestei bănci solicita tragerea la răspundere a trei angajate ale agenţiei respective pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri şi uz de fals, furt, delapidare şi abuz în serviciu.

În fapt, Coldea Ana Olga, ofiţer de conturi la Agenţia nr. 6, şi Brie Daniela Liana, şefa agenţiei, au efectuat o seamă de operaţiuni frauduloase în conturile unor clienţi, fapt posibil întrucât cele două au făcut schimb de parole  de operare în conturile bancare, pe care ar fi trebuit să le ţină secrete. Cele două au fost ajutate şi de casiera Vincze Ana Maria, care le-a comunicat parola ei de operare, aşa încât ele puteau efectua operaţiuni în absenţa ei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te