Cum alegem alimentele pentru masa de Paște. Amenzi de 40.000 de lei pentru cine nu respectă legea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.04.2023 - 14:55
Masa de Paște Foto: rol ilustrativ Unsplash.com

Românii au început să își facă stocul de alimente pentru masa de paște. Inpectorii sanitari veterinari atrag atenția că în dorința de a scoate profit, mulți comercianți ar putea încălca regulile. Însă și cumpărătorii ar trebui să fie atenți.

SHARE

Românii care au început să își facă stocul de alimente pentru masa de paște ar trebui să fie foarte atenți la proveniența produselor. 

Inspectorii sanitari veterinari spun că verifică frecvent locurile unde se comercializează carne de miel, ouă și lactate însă și cumpărătorii trebuie să fie mai atenți la unele aspecte. 

DSVSA Bihor a transmis o serie recomandări. 

Cum alegem alimentele pentru masa de Paște

Angajații instituției au anunțată că vor face controale susținute în aceste zile iar acestea vor viza operatori economici care se ocupă cu producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei. 

Citește și: Urmează un Paște pe care nu toți românii și-l permit. Cum arată prețurile uriașe din acest an

Vor fi verificate în special unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul,

 depozite, unități de alimentație publică, dar și în locurile special amenajate unde prin tradiție poate fi aprobată sacrificarea mieilor.

Însă., în această perioadă, consumatorii trebuie să aibă „o atenţie deosebită în achiziționarea alimentelor şi în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite”.

 Concret, subliniază DSVSA Bihor, „pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar-veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate,

 marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate”.

Citește și: Cum se sărbătorea Paștele la Curtea Regală a României acum 100 de ani

 Laptele crud și produse obținute din lapte pot fi comercializate „numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat.

Pe perioada expunerii la vânzare și a comercializării, laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc)”.

 Cum alegem carnea

În ceea ce privește carnea de oaie/capră, comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.), aceasta trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar-veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA.

„Tot în acest context, recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet”, precizează DSVSA Bihor, conform ebihoreanul.

Regulile de comercializare a produselor alimentare

 1. este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA);

 2. din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat;

 3. vânzarea/ achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor

 măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor;

4. se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport.

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;

 5. achiziționarea de alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul de specialitate;

6. în cazul achiziției de alimente din mediul on-line, consumatorii trebui să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, dacă producătorul sau furnizorul de alimente are autorizație sanitară veterinară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te