„Sabotajul" invocat de Firea pentru avaria care a oprit căldura și apa caldă, complet inventat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.02.2020 - 12:36

În vreme ce Gabriela Firea continua să acuze ELCEN că i-a lașat pe bucureșteni în frig doar că să o puna pe ea într-o lumina nefavorabila, specialiști în termoficare, jigniți de afirmațiile primarului general, ne-au explicat de ce nici macar nu poate fi vorba despre așa ceva.

SHARE

Sistemul de termoficare al Capitalei - cel mai mare din România - are mai multe componente. Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN. Acestea produc apă fierbinte pe care o livrează pe magistrala tur (conductă groasă, cu diametru de până la 1,2 metri) către circa 1.000 de puncte termice amplasate în țoață Capitala. De la punctele termice, apa respectiva se întoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa că și magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.

Ce rost are tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata până la punctul termic doar că să treacă printr-un dispozitiv numit schimbător de căldură. În interiorul acestuia, apa de la CET o încălzește pe cea care pleacă pe conducte mai subțiri - numite rețea secundara de distribuție - către calorifere și robinete.

Punctele termice și conductele din subteranele orașului sunt administrate de una dintre companiile înființate de Gabriela Firea, Compania Municipala Termoenergetica SĂ (care a preluat sarcinile falimentarei RADET - n.red.).

Cât străbate kilometri întregi de conducte magistrale, de la CET-uri până la punctele termice și înapoi, apa se mai răcește. Așa că, odată întoarsă în CET-uri, ea trebuie reîncălzită înainte să fie repusa în circuit.

Cât de mult trebuie încălzită apa? E decizia CM Termoenergetica SĂ, care face comanda către CET-uri, solicitând apa la o anumită temperatura.

Având comanda, CET-urile trec apa prin niste boilere, care funcționează cu abur fierbinte. Apoi, daca încă nu s-a încălzit suficient, apa mai este trecuta și printr-un cazan cu apa fiebinte (CAF). Și, în cele din urma, este din nou livrata pe magistrale, că să încălzească orașul.

Sistemul de termoficare merge prost, în special atunci când se înregistrează avarii. Acestea pot apărea atât în CET-uri, cât și la conductele CM Termoenergetica SĂ (acestea din urma crapă, în medie, de peste 3.500 de ori pe an).

Vineri seara, pe 7 februarie, a crăpat o conducta. Iar sâmbăta dimineața a crăpat alta. Daca despre prima avarie nici PMB, nici Termoenergetica nu s-au grăbit să dea declarații, a doua a iscat scandal.

Gabriela Firea a anunțat, încă de sâmbăta dimineața, că avaria ar fi fost cauzata intenționat de ELCEN (prin CET Sud - n.red.), care ar fi livrat apa mult mai fierbinte decât ceruse Termoenergetica, provocând astfel spargerea țevii. Luni, Firea a reluat declarațiile pe același ton:

„Ne menținem opinia că a fost o greșeală intenționată a celor de la ELCEN. Că a fost un sabotaj industrial prin care au fost pedepsiți locuitorii din sectoarele 2 și 3, doar pentru a fi un atac politic la adresa primarului general. (...) S-a provocat în mod intenționat o avarie majora, cea mai complexa din sistem din ultimii 20 de ani", a acuzat primarul general al Capitalei.

Întreaga analiză poate fi citită pe site-ul Ziare.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te