Forțele Aeriene Române dispun în prezent de o multitudine de sisteme antiaeriene, de origine occidentală sau sovietică, fapt care nu este tocmai benefic deoarece mentenanța este mai scumpă (piese de schimb în stocuri mai mari), iar muniția este foarte diversificată.
Cum a ajuns România să se apere cu Patriot de 4.000.000.000$ și cu Gepard din ‘60? Un mix periculos
Mai mult decât evident vedetele sistemelor antiaeriene ale României sunt rachetele PATRIOT. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).
Apoi, MApN mai are 8 sisteme Hawk mai vechi, dar care au fost modernizate și integrate cu succes cu sistemul Patriot. Din păcate la acest capitol România nu are cantități suficiente de rachete Hawk.
La folosim și în misiuni externe
În plus, România mai are tunurile Oerlikon și sistemele Gepard care sunt operaționale și folosite de România inclusiv în misiunile sale NATO din afara granițelor țării, respectiv, în Polonia.
Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat blindat, autonom, care poate acționa în orice condiții meteorologice, construit pe șasiul tancului Leopard 1. Pus la punct la mijlocul anilor 1960 și folosit începând cu anii 1970, sistemul a fost îmbunătățit de câteva ori cu sisteme electronice moderne. Gepard a fost principalul sistem mobil de apărare antiaeriană al forțelor terestre germane, olandeze și belgiene.
România mai folosește încă sisteme de rachete sovietice Vorbim de rachete 2K12M Kub (SA-6), opt baterii, „OSA-AKM” (SA-8), circa 20 de unități și CA-95 / 9K31, circa 40 de unități. Treptat și acestea vor fi scoase din serviciu.
“Bătrânele” Volhov
Pe de altă parte, cele mai vechi dintre rachete din dotarea MApN, rachetele Volhov sunt în serviciul Forţelor Aeriene Române din anul 1964 şi au fost supuse la trei modernizări până în anii ‘80.
Citește și: VIDEO De ce îi e frică lui Putin de rachetele SUA Tomahawk din Germania. Până unde pot lovi?
Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spaţiului aerian conjugat cu un radioaltimetru şi radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. Viteza rachetei este de 3,5 Mach. Rachetele Volhov urmează să fie pensionate în curând.
Citește și: VIDEO SUA aruncă o armă hipersonică în „curtea” Rusiei. S-a ridicat la 254 km, viteză: 7,2 Mach
Între timp România își cumpără și un sistem de luptă anti-drone, de 60 de milioane de dolari. Acesta va permite localizarea rapidă a mai multor drone simultan, utilizând diverse canale de comunicare în zona protejată, indiferent de vreme, ziua și noaptea.