Cu 7000 de lei, un român și-a făcut cabană pe puntea spate a unui ARO 243. Cum arată căsuța pe roți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.11.2023 - 16:08
Un român și-a făcut cabană pe puntea spate a unui ARO 243 Foto: Facebook/Dan Magdalina
Un român și-a făcut cabană pe puntea spate a unui ARO 243 Foto: Facebook/Dan Magdalina

Cu bani puțini, un român și-a făcut propria cabană pe roți. A durat cinci ani până a finalizat proiectul dar rezultatul este uimitor. Omul a făcut totul inspirându-se din exemplele găsite pe internet. Micul ”refugiu” a fost construit pe puntea spate a unui automobil ARO 243.

SHARE
Și-a dorit să aibă propria cabană mobilă, iar acest lucru s-a întâmplat după ce s-a mutat la țară. A fost magistrat în PIatra Neamț iar soția profesoară, tot acolo. Au iesit la pensie și au decis să lase orașul pentru viața liniștită de la sat. Iarna se întorc la oraș, însă din primăvara până toamna stau într-un sătuc nemțean.
 
 
Au renovat casa bătrânească moștenită de la bunici. Avea nevoie de un spațiu pentru depozitarea peleților. Așa că a cumpărat o punte spate de ARO 234. Dar a foslosit-o la altceva. A construit pe ea o căbănuță, cum văzuse pe internet. 
 
 
I-a luat cinci ani să o finalizeze după ce a făcut multe schițe. În total, a costat 7.000 de lei. 

Cu 7000 de lei, un român și-a făcut cabană pe puntea spate a unui ARO 243. Cum arată căsuța pe roți

Bărbatul este mândru de construcția sa și a prezentat proiectul pe un grup de socializare de pe Facebook, destinat vieții la țară. 
 
 
”Astăzi vreau să vă prezint proiectul pe care am reușit să-l finalizez în această vară după 5 ani de amânări. De ce a durat atât de mult? Pentru că nu reușeam să mă hotărăsc asupra amplasamentului, dimensiunilor și materialelor, plus că nu mai văzusem așa ceva în realitate, ci numai pe internet.
 
 
Am făcut „n” schițe pe hârtie milimetrică încercând să îmi imaginez cum va arăta la finalizare, trebuind să fiu atent la raportul lățime/lungime/adâncime, să las totodată spațiu pentru un acces ușor atât la construcție, cât și în jurul ei, dar în același timp să fie pusă în evidență.
 
Cum mi-a venit ideea? Aveam nevoie de un spațiu special pentru depozitarea peleților, care să nu fie prea departe de camera tehnică și pentru construirea căruia să nu am nevoie de autorizație.
 
 
În același timp trebuia să nu obtureze accesul cu diverse utilaje pe poarta spre livadă, dar, totodată, să se integreze în peisaj.
 
Ceva de acest gen am văzut pe Pinterest iar ideea m-a cucerit imediat, deși atunci nu am fost conștient de complexitatea proiectului. Pe parcurs am realizat că o asemenea căbănuță trebuie să rămână stabilă în caz de furtună, așa că înțelegeți de ce proiectarea ei mi-a luat destul de mult timp”, a explicat Dan Magdalina, pe pagina de Facebook.
 
Dan Magdalina, fostul magistrat care si-a făcut o cabana din lemn Foto: Facebook/Dan Magdalina

Cum a construit cabana pe roți

”A reieșit că pentru îndeplinirea acestui deziderat doar puntea cu cele 2 roți nu era nici pe departe suficientă, așa că a trebuit să mă gândesc la niște suporți care să fixeze cadrul de sol, dar care să fie suficient de discreți pentru a păstra impresia de construcție mobilă.
 
Primul etapă a construcției a constat în achiziționarea în anul 2018 a unei punți spate de Aro 243, cu partea aferentă a șasiului. Ulterior a trebuit să renunț la folosirea acestui șasiu pentru că era prea înalt, astfel că podeaua construcției ar fi fost la vreo 90 cm de sol.
 
Am făcut un cadru cu dimensiunile de 240x120 cm din țeavă metalică rectangulară de 60x60x4 mm, cu traverse la fiecare 50 cm și am mutat locul de prindere a suspensiei din arcuri tip „foaie” sub osie, pentru a coborî întreaga platformă cu încă 10 cm.
 
 
Sub fiecare latură am fixat prin sudură suporți tot din țeavă rectangulară, care la sol se sprijină pe tălpi din tablă groasă de 6 mm.
 
La rândul lor, sub aceste tălpi se află un amestec de nisip cu pietriș de 4-8 mm, care nu se comprimă, amestecul aflându-se în golurile unor bolțari din beton, tălpile din metal având dimensiunile un pic mai mici decât aceste goluri.
 
 
Pe cadrul metalic de care vorbeam am prins structura din lemn cu șuruburi metalice. Bineînțeles, și tâmplăria a trebuit să aibă dimensiunile adaptate la cele ale căbănuței.
 
Căpriorii provin de la vechea casă a bunicilor, pe care i-am recuperat când am demolat-o și pe care i-am putut refolosi după ce fiecare a fost despicat în două bucăți.
 
Podeaua este din OSB gros de 2 cm, micul pod din OSB de 1 cm iar asteriala din OSB de 0,8 cm. Ca învelitoare am folosit tablă cutată cu accesoriile aferente pe care le-am cumpărat de la Dedeman, având grijă ca atat la proiectarea acoperișului cât și la executarea acestuia dimensiunea să nu o depășească pe cea a 3 coli de tablă alăturate.
 
Pereții sunt din lambriu gros de 2 cm pe care l-am finisat (ca și pe căpriori) folosind tehnica japoneză a arderii superficiale a lemnului. Pentru aceasta am umplut o butelie de aragaz cu GPL și, cu un arzător de gaz cumpărat din târg am plimbat flacăra pe suprafața lemnului până când acesta ajungea aproape de combustie (chiar dacă uneori lua foc), după care răzuiam suprafața arsă cu o perie metalică.
 
 
Această etapă mă îngrijora cel mai mult pentru că nu am mai văzut-o folosită decât pe internet, dar s-a dovedit a fi relativ ușoară. Avantajul ei constă în faptul că lemnul devine mult mai rezistent la intemperii, că aspectul lui nu se schimbă în timp și că se întreține mult mai ieftin.
 
Spre exemplu, eu am aplicat ulterior pe lambriu 2 straturi de ulei de in sicativat în urma căruia a devenit complet impermiabil (ce bine ar fi fost dacă aș fi știut de această tehnică atunci când am făcut casa și gardurile!).
 
La final, când am făcut socotelile, am constatat că prețul pe mp de căbănuță este aproape cât prețul pe mp al unui apartament în Piatra-Neamț. Adunând prețul manoperei și a materialelor suma ajunge undeva la vreo 7000 lei, fără a cuantifica și munca mea”, a mai povestit bărbatul.
 
După ce a finalizat-o a a pus în ea un pat pliant și o ladă pe post de noptieră. A dormit în ea trei nopți, citind înainte de somn la lumina unei lămpi electrice cu radioul în surdină.

După ce a postat fotografiile și povestea căbănuței, bărbatul a primit zeci de comentarii și aprecieri. 

Mulți spun că această idee este o sursă de inspirație pentru ei. Alții i-au dat sfaturi despre cum să mai modifice cabana. 

 ”Și eu visez la ceva similar și o să vă folosesc proiectul”, a scris un utilizator al grupului.

Altul i-a dat o sugestie.

”Foarte frumoasă. Aș zice să mai pui două grinzi de lemn în partea de sus, pe lățime. Stabilizează și întărește structura.In plus poți folosi spațiul creat deasupra ( podul) ca și spațiu de depozitare”, a spus acesta.

”Amplasați un stup de albine lângă și trageți aerul din el și faceți și aerosol . Vedeți exemple pe internet”.

60 de comentarii a primit la această postare. 

 
Bărbatul a fost magistrat la Piatra Neamț, după cum a povestit într-o altă postare unde și-a prezentat casa și foișorul. 
 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te