Criza farmaceutică: Ministerul Sănătății sugerează scumpirea tuturor medicamentelor generice

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.09.2019 - 15:22
Criza medicamentelor/Foto: Getty
Criza medicamentelor/Foto: Getty

Ministerul Sănătății a publicat miercuri în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru ce va permite, practic, creșterea prețurilor tuturor medicamentelor generice de pe piața din România.

SHARE

Măsura se vrea o completare a proiectului de Ordin publicat vinerea trecută, ce suspendă timp de 6 luni exportul paralel pentru 172 de citostatice și imunosupresoare, în încercarea de a rezolva crizele de medicamente din România.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenția că noul Ordin publicat astăzi va face să crească "toate prețurile medicamentelor generice din România. Toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu. Toate!"

În acest moment, până la intrarea în vigoare a Ordinului pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, prețul medicamentelor generice prezente pe piața din România trebuie să fie la maximum 65% din prețul originalului. Medicamentele generice conțin aceeași substanță activă precum produsul farmaceutic original și trebuie să păstreze aceeași formă de dozare pentru tratarea aceleiași afecțiuni precum medicamentul de referință.

Genericele sunt lansate în momentul în care brevetul unui produs original a expirat, potrivit Hotnews.

Nicolae Fotin: Ordinul privind suspendarea exportului paralel conține lacune grave

Ținând cont de cauzele multiple care ar putea genera o discontinuitate, consider că este necesară realizarea unei strategii naționale coerente care să vizeze cu precădere pacientul și soluțiile pentru tratarea acestuia, urmând ca autoritatea națională de profil să răspundă de realizarea prin ținte fixate a acestei strategii, crede Nicolae Fotin, fost președinte ale Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM)

„Opinia mea ca persoană care a activat aproape 10 ani în domeniul de reglementare și control al medicamentelor de uz uman, atât la nivel național cât și în majoritatea grupurilor de lucru de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului, inclusiv la Comisia Europeană, este aceea că proiectul de Ordin privind suspendarea exportului paralel pentru 172 de medicamente pentru o perioadă de șase luni conține o serie de lacune grave, dintre care țin să mentionez: încălcarea legislației actuale privind măsurile pe care autoritățile trebuie să le adopte în vederea respectării obligaţiei de a se asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente,  lipsa unei evaluări a cauzelor efective a discontinuității în aprovizionare acestora”, a declarat Nicolae Fotin.

Citește mai multe aici

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te