Criza COVID-19. Româncă din Londra: Bătrânii de aici sunt rugați să rămână la domiciliu patru luni

DE Loredana Mușat | Actualizat: 19.03.2020 - 13:04
Loredana Ivanov

Loredana Musat, româncă stabilită de mai mulți ani la Londra, a relatat, pentru „Jurnalul Diasporei”, despre cum se desfășoară viața în Marea Britanie, în timpul epidemiei de coronavirus.

SHARE

 „Jurnalul Diasporei” a fost lansat de Newsweek România, pe site-ul www.newsweek.ro, pentru a avea o radiografie mai amplă a situației din lume în privința crizei declanșate de COVID-19. Până miercuri seară, conform statisticilor oficiale, Marea Britanie a declarat 2.626 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 65 de pacienți vindecați și 104 decese.  

Loredana Mușat (Londra): „Autoritaile, pana mai zilele trecute, ne sfatuiau in mod public sa ne vedem linistiti de viata”

„Aici, pe strada, totul pare normal. Oamenii isi vad in continuare de vietile lor ca si cum nimic nu se intampla. Insula asta imi pare rupta de toata planeta, nu doar geografic. Parca traim alta realitate, nu cea in care este acum intreaga omenire, ci cu cateva cateva saptamani mai in urma.

Autoritaile, pana mai zilele trecute, ne sfatuiau in mod public sa ne vedem linisti de viata, ca este o chestiune care va trece, ca orice alt val de gripa mai puternica. Nu au inchis scolile si ziceau ca, daca cineva se simte rau, sa se izoleze la domiciliu timp de 7 zile. Premierul Boris Johnson a facut, zilele trecute, acea afirmatie cum ca ne vom imuniza in masa, asa numita herd immunity.

Evident ca a fost si este extrem de controversata decizia aceasta. Si nu doar de catre oamneii de rand. Au aparut foarte multi specialist in spatial public si la televiziuni care erau extrem de ingrijorati de o astfel de atitudine, spunand foarte clar ca asa ceva - o astfel de imunizare rapida - nu se poate face intr-un timp atat de scurt. Pe masura ce zilele trec, autoritatile se pare ca au decis sa ridice masurile de precatie la un nivel mai mare si cred ca o vor face in continuare.

Ascultam, marti, sedinta din Parlament, facuta de o celula de criza. Au luat deciziile sa sfatuiasca populatia sa tina distanta sociala, sa evite barurile, restaurantele si zonele cu adunari mari si sa se lucreze de acasa, pe cat posibil. Scolile raman deschise, iar asta ingrijoreaza foarte multi parinti.

Batranii peste 70 de ani sunt rugati sa ramana la domiciliu timp de 4 luni, desi eu imi vad vecinii plimband linistiti cateii pe strada, intrucat nu exista o lege care sa oblige pe cineva sa se supuna acestei situatii. De cateva saptamani magazinele au fost luate cu asalt, caci lumea urmareste ce se intampla in Europa si in lume si, in consecinta, oamenii isi iau singuri masuri de precautie. Tot mari, Guvernul a hotarta ca toate bancile sau companiile de imprumut ipoteci bacare sa inghete timp de 3 luni plata.

Primele lucruri care au disparut de pe rafturi au fost hartia igienica, dar si dezinfectantul de maini si sapunul. Usor-usor, faina, conservele, orezul pastele au lasat rafturile goale. NHS, din cate am vazut, si-a facut stoc de materiale consumabile si sunt pregatiti sa faca loc pentru cat mai multe paturi in spitalele private. Cu toate acestea, sunt foarte multe voci din domeniul medical care sunt extrem de nemultumite de faptul ca personalul medical nu este testat. Stiu ca au facut chiar o petitie pe tema asta, asa cum si parintii au facut petitie pe tema inchiderii scolilor.  

Cei care au ghinionul sa intre in contact cu o persoana care se dovedeste bolnava este trimis acasa, iar de cateva zile carantina la domiciliu s-a ridicat la 14 zile, fara a putea merge la dispensarul de familie sau la spital. Doar in cazul in care situatie se inrautateste esti transferat la spital. Exista insa acel calm peste tot, asa cum am zis la inceput.

Oamenii sunt prin parcuri, merg la alergat sau la sala de fitness, isi plimba copiii prin parcuri si totul pare atat de normal. Cu toate acestea, printre ei vezi ici-colo cativa care poarta masca sau chiar manusi chirurgicale pe maini. Metrourile si trenurile sunt inca pline la ore de varf, caci foarte multi inca muncesc in locuri precum constructii, hoteluri, restaurante, astfel că nu pot munci de acasa. Persoane care lucreaza ca self-employed au deschis la randul lor o petitie pe care nu o poti semna decat daca esti cetatean britanic.

Petitia cere Guvernului britanic masuri de protective sociala, pentru fix acesta categorie de oameni care, daca nu muncesc, nu sunt platiti. Sunt convinsa si sper ca astfel de masuri vor fi luate. Vad in spatial public foarte multe activitati civice de mobilizare care se vor a venii in spirijinul celor mai vulnerabili. Au inceput sa puna in usa anunturi pentru batrani, prin care sunt rugati sa isi faca lista de cumparaturi pentru alimente si medicamente, s-au deschis linii telefonice pentru persoanele singure si cu probleme de depresie. Am vazut azi o mamica romanca din UK care zicea ca a iesit la cumparaturi si ca a intalnit un batran care nu avea de unde sa ia niste oua si un sul de hartie igienica. I-a cerut adresa si, seara, sotul ei i-a dus batranului acele lucruri din stocul familiei.

In aceeasi masura, am observant pentru prima data pe strada mea politie patruland. Lucru pe care nu l-am observant pana cum. Poate este doar o coincidenta. Sunt convinsa ca la capatul acestei experiente lumea va fi cu totul alta. Iar eu nu pot decat sa sper ca ea va fi mai buna. Cata vreme noi vom invata ceva, va fi bine.

CITEȘTE ȘI: 

Criza COVID-19, „Jurnalul Diasporei”. Nicoleta Beraru: „Belgia se îndreaptă spre lockdown”

Româncă din diaspora, despre Suedia și COVID-19: „Autoritățile ne vor considera pe toți infectați”

Criza COVID-19. Româncă din UK: Autoritățile ne-au spus că nu e vorba de un sprint, ci de un maraton

Criza COVID-19. Româncă din Franța: Am două firme mici și mi-au fost închise acum de statul francez

______________________________________  

Newsweek România publică o serie de relatări ale românilor din diaspora despre criza produsă de pandemia de coronavirus. La invitația redacției, români din mai multe colțuri ale lumii au povestit situația din țările în care locuiesc și problemele cu care se confruntă.  

Serialul „Jurnalul Diasporei” va cuprinde mărturii atât despre experiențele personale ale autorilor, cum le-a fost afectată direct viața în aceste zile de alertă mondială în privința sănătății publice, precum și cum se raportează autortățile și populația la criza provocată de COVID-19, în statele în care ei locuiesc.  

Newsweek România îi invită pe toți românii plecați peste hotare să scrie în acest „Jurnal al Diasporei”. Așteptăm mesajele voastre pe adresa de e-mail [email protected], pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/newsweekromania/ sau în comentarii la articolele publicate în cadrul acestui serial.     

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te