Româncă din diaspora, despre Suedia și COVID-19: „Autoritățile ne vor considera pe toți infectați”

DE Dana Hering | Actualizat: 18.03.2020 - 16:15
Dana Hering. FOTO: Facebook

Dana Hering, româncă plecată din 2012 din țară și stabilită în Suedia, a relatat, pentru „Jurnalul Diasporei”, despre cum se desfășoară viața în această țară, în timpul epidemiei de coronavirus.

SHARE

„Jurnalul Diasporei” a fost lansat de Newsweek România, pe site-ul www.newsweek.ro, pentru a avea o radiografie mai amplă a situației din lume în privința crizei declanșate de COVID-19. Până miercuri, conform statisticilor oficiale, Suedia a declarat 1.196 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 1 pacient vindecat și 8 decese. 

Dana Hering: Conceptul suedez: „Do it yourself”

Suedia e singura tara nordica in care, pana azi, granitele nu au fost inchise si nu au fost luate masurile drastice de carantina si de izolare care au fost luate in restul tarilor europene in cazul pandemiei de corona virus. Din punct de vedere al registrelor internationale, Suedia e tara cu risc, zona galbena, desi numarul de decedati din aceasta cauza, raportat la numarul de infectati, se pastreaza la limita de jos.  

Saptamana trecuta autoritatile suedeze stabilisera ca nu vor lua multe masuri pentru criza COVID-19. Din punctul lor de vedere, majoritatea populatiei va fi infectata si isi va crea propria imunitate. 

Nu se mai fac nici anchete epidemiologice, s-a considerat ca e o alergatura inutila dupa multi iepuri intr-un camp deschis. Cum numarul celor depistati pozitiv la testele COVID-19 a depasit o mie de persoane infectate, autoritatile au stabilit ca nu isi mai cheltuie resursele materiale si umane pe anchete epidemiologice si vanarea de contacti, ci le vor pastra pentru cazurile grave, care necesita spitalizare.

Daca esti tanar, nu ai boli asociate, dar ai simptome de infectare, ramai acasa, autoizolat si contactezi serviciile de sanatate doar in caz de complicatii. Vor fi testati doar cei care ajung in spital, pentru diagnostic diferential. Ca principiu, administratia suedeza va lasa evenimentele sa curga, ne vor considera pe toti infectati si ii vor trata doar pe cei care vor avea nevoie. Astazi (marți, 17 martie - n.r.), guvernul suedez a recomandat inchiderea liceelor, universitatilor, colegiilor, acolo unde elevii si studentii vor studia acasa si pot sta singuri.

Ca masuri generale, s-a prelungit perioada de boala fara nevoie de dovada de la medic de la 7 zile la 14, au pregatit un pachet de 30 miliarde de euro ajutor pentru firme si companii afectate. Ministrul de finante a cerut bancilor care au avut profit anul trecut sa nu isi dea bonusuri, ci sa ajute economia cu profiturile incasate. Nu se inchid scolile generale si gradinitele, pentru ca parintii care lucreaza in domeniul sanatatii, ingrijirea batranilor sau alte domenii de necesitate majora sa aiba unde sa isi lase copiii. Autoritatile locale pot cere, insa, inchiderea lor in caz de necesitate.

Pe grupurile de Facebook, parintii se organizeaza deja in eventualitatea inchiderii scolilor generale si gradinitelor, pentru supraveghere cu randul. Foarte multi tineri si copii isi ofera serviciile celor mai in varsta ca un soi de voluntariat de vecinatate. Masurile luate in Suedia vizeaza in primul rand stabilizarea economiei si o incercare de minimizare a efectelor negative ce vor urma. O parte din critici vin din aceasta zona, dar sa nu uitam ca, pana la urma, conceptul IKEA, “Do it yourself”, e inventat de suedezi. Adevarul e ca se transfera cetatenilor sarcina de a avea grija de sanatatea lor.

Cu toate acestea, medici de la mai multe spitale au iesit sa avertizeze ca in cazul in care ne va lovi un val de pacienti in stare grava, vom fi depasiti de situatie, din punct de vedere al materialelor si resursei umane, la fel ca celelalte tari, si ca ar considera necesar sa fie luate masuri de preventie mult mai serioase.  

Suedezii simpli au inteles masurile si miza, iar educatia specifica, civica si in spirit de asumare, da roade si in acest caz. Nu s-a creat panica, dar e drept ca oamenii nu sunt bombardati cu emisiuni in care se discuta remedii, previziuni conspirationiste sau scandaluri.

La radio si la televizor se anunta masurile minime de igiena, spalat pe maini, evitarea aglomeratiilor si stat acasa in caz ca apar simptome. Nu se aud sirene de salvari sau de politie care sa sporeasca panica. Un amanunt important este faptul ca platile cash sunt aproape inexistente in Suedia, comision la plata cu cardul nu exista si toate platile se fac online. In acest fel, doua cai de transmitere a virusului, prin bani trecuti dintr-o mana in alta si contact uman prin cozi la ghisee au disparut.

Magazinele s-au golit si aici, oamenii isi fac provizii de necesitate, dar sunt umplute repede la loc. Ca o mostra de umor suedez, un lant de magazine a creat un zid de hartie igienica si unul de cutii de paste, plasand imaginile pe retelele sociale, ca sa arate ca exista suficiente rezerve si sa elimine panica cumparaturilor.

In rest, se circula normal, cu masina sau pe strada, familiile cu copii ies la aer si soare, atunci cand soarele se arata, dar oamenii nu se mai aduna la evenimente publice. De obicei, vineri si sambata seara centrul Stockholmului e inundat de lume. Saptamana trecuta a fost diferita. Barurile au ramas fara clienti, strazile erau pustii, metrourile au circulat goale iar evenimentele s-au anulat.

Suedezii s-au autoizolat in timpul liber, dar merg la munca facandu-si in acelasi timp datoria fata de stat. Iar asta nu e o gluma, discutiile din metrou, intre oameni obisnuiti sunt de genul ”da, putem sa ne luam liber fara dovada de la medic, dar e responsabilitatea noastra sa sustinem economia”. 

In consecinta, in plina criza, in Suedia viata isi desfasoara cursul in limitele unei aparente normalitati. In societatea suedeza, distanta sociala e de la sine inteleasa, iar calmul exterior intrinsec. Ce se intampla in interior e mai complicat, dar deocamdata la nivel psihologic pare sa functioneze faptul ca ne putem misca si ca nu exista restrictii sociale sau obligatia absoluta de a sta in casa.

Pentru romanii aflati in Suedia, probabil cel mai greu de suportat este faptul ca nu se mai pot intoarce in tara.  Avioanele si-au suspendat zborurile, iar tarile de tranzit au granitele inchise, ceea ce a facut imposibila orice calatorie. Marea majoritate avem familii si prieteni in tara, multi dintre noi avem parinti in varsta.

Cel mai greu e sa accepti ca esti blocat si ca indiferent ce s-ar intampla, ramai departe. E genul de teama care te paralizeaza si pe care incerci sa o ascunzi atunci cand vorbesti cu ai tai la telefon sau pe Skype. Ramane speranta ca vom avea cu totii noroc si ca peste ceva timp ne vom imbratisa cu totii sanatosi”. 

______________________________________

Newsweek România publică o serie de relatări ale românilor din diaspora despre criza produsă de pandemia de coronavirus. La invitația redacției, români din mai multe colțuri ale lumii au povestit situația din țările în care locuiesc și problemele cu care se confruntă. 

Serialul „Jurnalul Diasporei” va cuprinde mărturii atât despre experiențele personale ale autorilor, cum le-a fost afectată direct viața în aceste zile de alertă mondială în privința sănătății publice, precum și cum se raportează autortățile și populația la criza provocată de COVID-19, în statele în care ei locuiesc. 

Newsweek România îi invită pe toți românii plecați peste hotare să scrie în acest „Jurnal al Diasporei”. Așteptăm mesajele voastre pe adresa de e-mail [email protected], pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/newsweekromania/ sau în comentarii la articolele publicate în cadrul acestui serial. 

 

CITEȘTE ȘI: 

Criza COVID-19, „Jurnalul Diasporei”. Nicoleta Beraru: „Belgia se îndreaptă spre lockdown”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te