„Jurnalul Diasporei” a fost lansat de Newsweek România, pe site-ul www.newsweek.ro, pentru a avea o radiografie mai amplă a situației din lume în privința crizei declanșate de COVID-19. Până miercuri, conform statisticilor oficiale, Franța a declarat 7.730 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 602 pacienți vindecați și 175 de decese.
Gianina Fiordean: Ceea ce m-a șocat cel mai tare a fost când președintele Macron a spus: „Suntem în război!”
Ieri a fost prima zi de carantină obligatorie la domiciliu, pentru toți locuitorii Franței, începând de la orele 12.00. Luni seară a vorbit președintele Macron, iar ceea ce m-a șocat cel mai tare a fost când a spus: „Suntem în război!” A pronunțat asta de cinci ori.
Este ceva extrem de neobișnuit să auzi așa ceva și să realizezi că nu este niciun scenariu, ci mai degrabă un comșamr pe care îl trăiești. Franța, țară stabilă, țară cu una dintre cele mai mari predictibilități, unde ne fixăm întâlnirile cu luni de zile înainte, unde totul funcționează ca un ceas elvețian, țara aceasta trăiește ceva istoric, la fel ca întreaga lume, acum. Va fi un test fantastic de solidaritate.
Eu am două firme mici și amândouă mi-au fost închise de către statul francez, încă de sâmbătă seara când, la ora 19.00, președintele Macron a intervenit la TV pentru a ne solicita să închidem și să stăm acasă cel puțin 15 zile. Ne-a transmis că situația sanitară este critică și, la fiecare două zile, cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus se dublează. Ne-a mai spus că, dacă nu respectăm distanțarea socială, unitățile de primire urgențe ale spitalelor vor fi depășite în foarte scurt timp și trebuie cu orice preț să evităm scenariul catastrofal din Italia. Toți indicatorii arată că suntem pe același grafic, doar cu 10 zile în urmă.
Am închis restaurantul, așa cum mi s-a cerut, la ora 24.00. Salariații erau destul de socați și ei, nu au mai trăit așa ceva. În mod normal, așa ceva nu există, dar toate certitudinile noastre au fost spulberate de criza medicală. Luni, i-am rugat pe colegii mei să revină la muncă pentru a face curășenie și dezinfecție generală, apoi le-am împărțit tot stocul de alimente perisabile din restaurant.
A fost un moment destul de ciudat pentru toți, dar, în felul acesta, m-am gândit că îi ajut și pe ei și, în plus, evităm risipa alimentară. Nu știu cum vor funcționa măsurile de ajutor financiar promise de guvernul rancez. Este posibil să intru în insolvență cu firmele mele, însă sănătatea noastă, a tuturor, este mult mai importantă și numai cu sacrificii personale putem reuși cu toții acum.
Nu sunt deloc blazată, încerc să mă gândesc cât de obiectiv pot la toată situația. Mă bucur că eu și familia mea suntem sănătoși, pentru moment. Marți, m-am trezit de dimineață și am mers la magazinul de grădinărit, înainte să se instaureze starea de urgență, de la orele 12.00.
În timpul stării de urgență, nu putem să ne părăsim domiciliul, timp de 15 zile, decât pentru cumpărături alimentare, situații urgente sau pentru a merge la muncă (în cazul în care munca face parte din categoriile nerestricționate).
După cumpărăturile aferente care să îmi ocupe timpul în grădină, am trecut să iau pâine și, peste tot în oraș, oamenii respectau distanțele de securitate. În magazine intrau câte 4-5 persoane, ceilalți stăteau afară. Lumea era calmă, deși pe la știri am văzut și zone unde oamenii cumpărau absolut orice. Asta chiar dacă ni s-a promis că nu va exista o criză alimentară, Franța fiind o țară suverană din punctul de vedere al alimentației.
Este foarte ciudat acest sentiment, dar mă simt mai liniștită acum, obligată fiind să stau în casă, decât săptămâna trecută, când nu știam ce va urma și mă agitam foarte tare inclusiv ca să găsesc soluții pentru a sprijini spitalele din România. Cei de la Asociația „Dăruiește Viață” mi-au scris pentru a mă ruga să caut niște materiale medicale pentru a fi distribuite în spitalele din România.
Am făcut un chat de lucru, unde am introdus români din mai multe țări. Împreună încercăm să găsim soluții, deși situația este complicată în toată Europa, iar echipamentele medicale sunt greu de găsit. Am făcut simultan o strângere de fonduri, care vor merge către „Dăruiește Viață”. Am strâns deja 7.000 de euro din donații, sperăm să ajungem la 20.000 de euro. Chiar este nevoie de noi pentru a sprijini sistemul medical din România. Dacă ar fi să mai adaug ceva, atunci aș striga cât pot eu de tare: „Români, vă rog din suflet, stați acasă” Este singura noastră soluție”.
CITEȘTE ȘI:
Criza COVID-19, „Jurnalul Diasporei”. Nicoleta Beraru: „Belgia se îndreaptă spre lockdown”
Româncă din diaspora, despre Suedia și COVID-19: „Autoritățile ne vor considera pe toți infectați”
Criza COVID-19. Româncă din UK: Autoritățile ne-au spus că nu e vorba de un sprint, ci de un maraton
______________________________________
Newsweek România publică o serie de relatări ale românilor din diaspora despre criza produsă de pandemia de coronavirus. La invitația redacției, români din mai multe colțuri ale lumii au povestit situația din țările în care locuiesc și problemele cu care se confruntă.
Serialul „Jurnalul Diasporei” va cuprinde mărturii atât despre experiențele personale ale autorilor, cum le-a fost afectată direct viața în aceste zile de alertă mondială în privința sănătății publice, precum și cum se raportează autortățile și populația la criza provocată de COVID-19, în statele în care ei locuiesc.
Newsweek România îi invită pe toți românii plecați peste hotare să scrie în acest „Jurnal al Diasporei”. Așteptăm mesajele voastre pe adresa de e-mail redactia@newsweek.ro, pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/newsweekromania/ sau în comentarii la articolele publicate în cadrul acestui serial.