Sunt multe cazuri în care oamenii se bat în mijlocul străzii sau în alte locuri publice. Sau poate că cineva aude cum vecinul își agresează soția sau copiii. Și nu intervin deși se aud strigăte de ajutor.
Uneori totul se termină tragic.
Agresorii par că nu le e teamă de nimeni. Și nici nu ar avea de ce pentru că absolut nimeni nu se bagă să salveze victimele.
Mulți îi condamnă pe cei care trec fără să se oprească însă martorii au o explicație pentru acest comportament.
Crimă în mijlocul străzii și nu a intervenit nimeni. De ce nu sar românii în apărarea victimelor?
Pe Internet se dezbate intens recenta crimă din Parcul Crângași și București. Oamenii se întreabă cum s-au luptat cei trei bărbați în văzul tuturor și nimeni nu a sărit să salveze victima.
”Tot am auzit și aud asta încontinuu, mai ales în media. Luăm ca exemplu cazul recent al bărbatului din Crângași omorât cu paru de către cei doi agresori.
Care sunt limitele legale în care cineva poate interveni și în ce fel? Dacă de exemplu intervenea cineva, un bun samaritean (sau mai mulți) care erau ași pe bătaie și le rupeau capetele ălora, nu voit, acesta având ca intenție imobilizarea, dar mna, a dat prea tare și unul a căzut cu capul de asfalt și a dat colțul.
Citește și: Un „tată” a fost arestat după ce a incercat să-și ucidă soția și fiul. A plănuit un accident cumplit
Altă variantă ar fi aceea în care nu îl omoară, dar suferă alte vătămări. Ați prins ideea... E ceva lege sau speță prin care această conjunctură a "spiritului civic" să te scoată din căcat în caz că agresorii ulterior, din postură de "victimă" ajung să te târască în instanță?
Întrebarea e adresată școliților în ale dreptului , îmi imaginez care este răspunsul, vreau să știu dacă CHIAR e ceva ce poți face, o opțiune mai bună poate decât a nu face nimic”, scrie un utilizator al platformei Reedit.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Ceilalți utilizatori au explicat că cel mai bun ajutor este să suni la 112 în cazuri ca cel din cartierul bucureștean Crângași.
”Vă dau un caz concret: Acum vreo 10 ani pe litoral, un cetățean își călca la propriu soția în picioare, picioare în burtă, picioare în cap, mătura trotuarul cu ea. Un amic i-a aplicat un singur pumn și l-a făcut KO (era oricum destul de beat cetățeanul), după care a chemat poliția și ambulanța.
Recompensa ? La poliție doamna a declarat că aveau doar o ceartă... și doar a împins-o puțin... și a refuzat să meargă la medicină legală și că soțul a fost lovit fară motiv. Drept urmare amicul meu a stat vreo 3-4 ani în procese și proceduri penale, la finalul cărora s-a ales și cu o amendă penală pentru lovire care i-a rămas o perioadă în cazier.
Trageți voi de aici concluzia...”, a scris un utilizator.
După 2-3 zile erau de mână, fericiți
”E foarte riscant să te bagi într-un cuplu, riști să se împace a doua zi și tu să ieși de prost, fix cum a pățit amicul tău”, a comentat un altul.
”Am pățit și eu ceva similar acum 3 ani, doar că nu a fost cu bătaie. Stăteam la prietenă și o vecină a început să țipe incredibil de tare, ziceai c-o taie cineva. Pe la ora 22. M-am dus să văd ce se întâmplă că deh, prietena era nouă, a început să plângă, am zis că. Mă duc.
Ajung acolo, ea țipa la el. El era de 45+ ani, ea era tânără. Când i-am văzut am crezut că e conflict da' nu se băteau, ea îl dădea afară și el nu voia să iasă, dar era calm.
L-am rugat să iasă ca să oprească conflictul. A stat prietena mea 10 minute cu ea, aia plângea că cică ăla nu-și părăsește nevasta pentru ea, bla bla, el a plecat. Am zis e clar, nu e de noi aici, nu sunt victime, am luat-o pe prietena și am plecat. 5 min mai târziu s-a întors ăla cu poliția și au țipat pe acolo vreo 2 ore până a deschis.
2-3 zile mai târziu erau de mână, fericiți, ca și când nu s-a întâmplat nimic. I-am explicat prietenei mele că de asta nu e bine să te bagi, că dacă era cu bătaie și sânge pe acolo ăștia se împăcau dreq și noi ieșeam de proști. Din păcate sunt foarte multe astfel de povești, a pățit-o și tatăl meu și mai mulți amici.
Știu că e urât dar în multe cazuri mai bine îți vezi de ale tale că nu te ajută nimeni după... Nici victima, nici legea, nici poliția, nici alți vecini, uneori nici măcar prietenii de lângă tine. Nu zic chiar să nu te bagi niciodată da' tre' să te gândești și la tine, că nimeni altcineva nu o va face”, a explicat acesta.
”Vezi ca vreun om cu idei să nu o dea ca lipsire de libertate fară drept, dacă-l târăști pe ăla din stradă pe trotuar (l-ai deplasat, nu?) născocește răpire și cine știe ce alte chestii, doar ca să aibă de ce să-ți ceară bani pe urmă”, scrie un alt utilizator.
Citește și: Crimă la Parcul Crângași din București. Un bărbat a fost ucis în timp ce își apăra fiicele vitrege
Ce spune legea
Altcineva a postat un articol din Noul Cod Penal care ar putea ajuta în acest sens.
”Am găsit și eu ceva în Noul Cod Penal:
Capitolul V - Infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie
Articolul 203 - Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunța de îndată autoritățile de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, integritate corporală sau sănătate este în pericol și nu are putința de a se salva se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracțiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viața, integritatea corporală sau sănătatea sa”, se arată în mesaj
”Dacă vrei să te implici, cel mai bine este să formezi 112 și să anunți omul care e violent că ai sunat sau mai ai doar de pus degetul pe apel. Altă variantă este să strigi foarte tare după ajutor sau să racolezi 1-2 oameni din jur să vină cu tine, pentru că așa ai martori și un factor de intimidare”, a explicat altcineva.
”Dar da, legile sunt slabe pentru intervenția în agresiune, iar aplicarea lor este și mai precară”, a spus un alt utilizator al grupului.
Însă, ca să nu existe astfel de incidente, oamenii trebuie educați.
”Nu îți răspund, dar iți spun ce poți face: Crești om normal, educă-ți copiii să fie normali, acceptați că problemele trebuie mai întâi evitate, în loc de rezolvate, și asociază-te (anturaj, vecini, colegi) cu oameni care iți împărtășesc disciplina și onestitatea. În ritmul ăsta, tu nu vei simți schimbarea, dar ea o să apară în 100-200 de ani. Soluție pe termen scurt nu există”, a subliniat un alt utilizator.