România se pregătește pentru valul al doilea al pandemiei de COVID. Apelul lui Tătaru la reguli

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.09.2020 - 22:35
Sursa foto: Inquam Photos - George Călin

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le-a cerut românilor să respecte regulile, în condițiile în care România se pregătește pentru al doilea val al pandemiei.

SHARE

„Suntem într-un platou al celei de-a doua faze al primului val. Nu ştiu dacă are legătură al doilea val cu alegerile, are legătură cu respectarea de către noi a tuturor restricţiilor. Avem nişte precauţii. Includ portul măştilor, distanţare, dezinfectanţi. Avem o lună în care s-au redeschis restaurantele, teatrele şi cinematografele, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea transportului în comun, deschiderea şcolii, campanie electorală, alegeri.

Toate acestea au un numitor comun, respectarea unor norme. Respectăm acele norme, avem o transmitere comunitară scăzută, avem un număr scăzut de cazuri, ne menţinem pe acel platou cum suntem acum. Haideţi să respectăm aceste reguli şi să transformăm primul val într-un val decizional, pentru că al doilea val depinde foarte mult de modul în care gestionăm primul val", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat de Agerpres. 

Oficialula reiterat importanţa vaccinării populaţiei astfel încât să nu se suprapună epidemia noului coronavirus cu cea a gripei sezoniere. Ministrul a anunţat, totodată, că se ia în calcul şi vaccinarea pneumococică şi se fac studii şi pentru vaccinarea BCG.

„Experienţa ştiinţifică a unei pandemii a arătat persistenţa crescută a agentului de infectare pe o perioadă de un an jumătate-doi. Sperăm în descoperirea unui vaccin, precum sperăm şi în menţinerea acestor reguli care, dincolo de anumite aspecte negaţioniste sau bagatelizarea a tot ceea ce au însemnat cele şapte luni de pandemie, să ne ducă la un rezultat pozitiv.

Cred că al doilea val va depinde de primul val. Haideţi să ducem pe acea pantă descendentă a primului val, să mergem spre acea campanie de vaccinare antigripală. Ne gândim la vaccinare gripală şi pneumococică. Sunt studii şi pentru vaccinare BCG, şi atunci vom putea privi spre un eventual val doi cu o altă perspectivă", a mai spus ministrul Sănătăţii. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.