COVID-19. Prefecții au primit informări de la MAI să nu mai ofere unele date despre teste și bolnavi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.03.2020 - 20:51
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Două adrese semnate de un secretar de stat din cadrul Ministerului de Interne au ajuns la prefecții din România, cărora li s-a cerut să nu mai ofere date către presă referitoare la testele pentru depistarea coronavirusului sau la numărul de pacienți.

SHARE

Cele două adrese sunt semnate de secretarul de stat Gheorghe Sorescu, din cadrul Ministerului de Interne, iar solicitările transmise către prefecți intră în vigoare de sâmbătă, 21 martie. 

În una dintre adrese se precizează: 

„Începând cu data de 21.03.2020, nu veţi mai comunica niciun fel de informaţii referitoare la:

- numărul de teste COVID-19 efectuate

- numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate

- starea de sănătate a pacienţilor depistaţi pozitiv cu COVID-19".

„În cazul în care vi se vor solicita informații cu privire la aspectele menționate mai sus, veți preciza că orice comunicare pe aceste subiecte se face doar de la nivelul central, prin Grupul de Comunicare Strategică”, se arată în una dintre adrese. 

Cea de a doua  face referire la faptul că, la nivel local, prefecții pot comunica „doar informațiile transmise prin Grupul de Comunicare Strategică, cât și cartolina cu date prezentată zilnic în buletinul de informare de la ora 13.00”. 

Jurnaliștii din țară acuză Grupul de Comunicare Strategică că a recurs la cenzură

Mai multe redacții din țară au criticat măsurile din cele două adrese, acuzând Grupul de Comunicare Strategică de cenzură: 

„În numele presei locale din România, jurnaliști și redacții grupate în comunitatea PressHub, protestăm ferm față de ultimele demersuri de la nivel guvernamental, menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România. 

Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului stirilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este  absolut necesara. 

Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului, care provoacă neîncredere și în ultima instanță, reacții de panică în rândul populației. Dorim să ajutăm, suntem determinați să fim în primul rând al efortului conjugat pentru a gestiona criza și de aceea cerem să fim respectati și să nu fim mințiți”, se arată în protestul semnat de reprezentanții mai multor redacții locale.

 

Grupul de Comunicare Strategică a justificat cele două adrese prin faptul că „raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus(COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu.

„Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași).

De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, se arată în răspunsul guvernamental.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te