"Copiii au stat destul acasă, nu este niciun pericol de COVID", a declarat pentru HotNews.ro directoarea școlii, Liana Lazăr.
"Noi suntem o comună mică. Oamenii nu sunt bolnavi, nu sunt cazuri de COVID în comunitate. Au fost 10 cazuri la centrul de bătrâni din comună, iar pentru noi nu este niciun pericol. Am făcut astăzi consiliu de administrație la școală și am decis să începem școala față în față. Am făcut și adrese la Inspectoratul Școlar și la DSP ca să îi informăm. Au stat copiii destul acasă", a mai spus Liana Lazăr.
Copiii sunt împărțiți în 18 grupe și clase, iar băncile au fost așezate la un metru distanță. La două dintre școli elevii vor învăța într-un schimb, iar la o școală vor fi două schimburi. Elevii vor ieși în pauze în grupuri de câte 4 și la ore diferite.
"Au mesele așezate la un metru distanță, dar să nu vă imaginați că un copil de clasa întâi nu va interacționa. Un copil de 7 ani e un copil care se va juca (...) Vor ieși în pauză în grupuri, la ore diferite, cate 4 copii. Îi ținem la școală cel mult 5 ore, în cazul copiilor mari, dara ei după-amiaza vor fi împreună, se vor juca, chiar dacă noi ne străduim la școală să îi ținem la distanță", a mai afirmat directoarea școlii.
De asemenea, Liana Lazăr a mai declarat pentru HotNews.ro că "noi, școala, avem laptopuri, dar jumătate dintre copii nu au. Nu au avut de unde să primească. Pe programul Guvernului abia din octombrie se pot scrie proiectele și abia în ianuarie 2021, probabil, vom putea trece la achiziție. Nu numai noi, toate școlile din țară. Oricum, la gradiniță și în clasele primare nu se poate face școală online, este foarte greu cu cei mici să îi poți ține. În martie-iunie ne-am bazat mult pe părinți, ne bazăm și acum".
Comuna Coroieni se află în sudul județului Maramureș și numără în jur de 3.000 de oameni. A fost inclusă de Ministerul Sănătății pe lista celor 43 de "localități roșii" din România, unde incidența cazurilor de coronavirus este mai mare de 3 la mia de locuitori, iar școala ar trebui să înceapă online.
În comună sunt trei unități de învățământ unde învață 410 copii cu vârste între 3 și 14 la ani.