Raed Arafat a avut puterea de a trimite ofițeri din cadrul Direcției Generale de Protecție Informativă (DGPI) a Ministerului de Interne pentru a participa la ședințele comitetelor județene pentru situații de urgență.
Când PNL a preluat guvernarea, liderii partidului sugerau că Raed Arafat va fi concediat din funcția de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), cu rang de secretar de stat, funcție pe care o deține, cu mici întreruperi, din august 2007.
„Am solicitat o soluţie de la Guvern şi aştept săptămâna viitoare să primesc un răspuns lămuritor, ca să nu spun altceva. Nu o să fac eu o evaluare, dar Guvernul va face o evaluare şi voi insista pe lămuriri în acest sens”, afirma președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019.
Șeful statului a reacționat astfel la apariția în presă a unei filmări de la intervenția pompierilor la Colectiv, filmare realizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și care nu fusese prezentată procurorilor.
În decembrie 2019, și Ministrul de Interne Marcel Vela era critic cu șeful DSU, anunțând un audit la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Auditul n-a fost făcut public, iar de evaluarea lui Arafat, solicitată de șeful statului, nu s-a mai auzit nimic. În martie, când epidemia de coronavirus a izbucnit în România, Raed Arafat a preluat, de facto, comanda instituțiilor implicate în combaterea epidemiei.
O bună perioadă de timp, Arafat a fost principalul comunicator al statului în ceea ce privește deciziile luate pentru combaterea pandemiei. Abia după câteva săptămâni, Marcel Vela și Ludovic Orban au ajuns în prim plan.
„Comandantul acțiunii“
Într-un document din 16 aprilie, semnat de Raed Arafat, în calitate de „Comandant al acțiunii/ secretar de stat/șef al Departamentului pentru Situații de Urgență“, acestă ordonă ca ofițerii serviciului de informații al Ministerului de Interne să participe la ședințele „Centrului Național de Conducere a Intervenției“, atât la nivel central, cât și la nivel județean. Ei au primit dreptul să participe și la ședințele comitetelor județene pentru situații de urgență.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, în subordinea căruia se află, legal, DGPI, semnează acest ordin doar în calitate de observator, cu mențiunea „Văzut“.
Documentul a fost publicat pe pagina de Facebook a Rise Project. „Au fost detașați ca invitați, nu ca decidenți, câte un ofițer în fiecare centru județean (...) Ca ofițeri ai Direcției de Informații a MAI, ei știu cel mai bine ce se întâmplă pe linie la toate serviciile noastre din interiorul ministerului.
Pot fi un sprijin real pentru șeful centrului și un sprijin al comandantului acțiunii și prefectului în județele respective“, a explicat Arafat acest ordin, insistând că ofițerii acestei unități au statut de „invitați“, nu de „decidenți“.
Șef peste Salvamont și câinii salvatori
Printr-o ordonanță de urgență emisă la mijlocul lunii mai, Raed Arafat a primit sarcina de a coordona, în calitate de secretar de stat și „șef al DSU“, Ambulanța, Salvamontul și serviciul de aviație al Ministerului de Interne. Până la acel moment, el coordona doar pompierii, SMURD și Unitățile de Primiri Urgențe.
Deși urgența ordonanței era justificată de nevoia de a combate epidemia de coronavirus, Raed Arafat a primit în coordonare „permanentă“ cele mai multe structuri. Până și misiunile de salvare în peșteri, Salvaspeo, și activitățile de căutare-salvare canină au ajuns sub coordonarea lui Arafat, prin OUG 68/2020.
De asemenea, DSU urmează să asigure, potrivit aceste ordonanțe, „comunicarea publică în domeniul situațiilor de urgență și al dezastrelor“.
Măsura luată prin această ordonanță de urgență fusese anticipată de una din primele ordonanțe militare emise pe perioada stării de urgență, prin care serviciul de ambulanțe trecea în subordinea IGSU.
Cinci într-unul
Pe perioada stării de urgență generată de pandemia de coronavirus, Raed Arafat a deținut următoarele funcții:
- Secretar de stat, șef al Departmentului pentru Situații de Urgență;
- Comandant al acțiunii, în cadrul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției;
- Șeful Grupului de Comunicare Strategică, de unde gestiona comunicarea, dar putea să ceară închiderea unor site-uri acuzate că transmit informații false;
- Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României;
- Președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CMIST), unde se împart bugetele unităților de primiri urgență și se avizează scoaterea la concurs a posturilor din spitalele de stat.
În afara acestor funcții, Raed Arafat mai este și președinte al Comitetului Național Ebola.