CORONAVIRUS Ce amenzi riscă românii care încalcă Ordonanța militară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.03.2020 - 14:42
Imagine de sâmbătă, din parc, cu români la iarbă verde, deși autoritățile au recomandat izolarea la domiciliu. Foto: Poliția Română Facebook
Imagine de sâmbătă, din parc, cu români la iarbă verde, deși autoritățile au recomandat izolarea la domiciliu. Foto: Poliția Română Facebook

Românii care încalcă recomandările Ordonanței militare care interzice plimbările grupurilor mai mari de trei persoane și circulația între orele 22.00 și 06.00, fără motive temeinice, riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Pentru firme, amenzile pot ajunge la 70.000 lei.

SHARE

Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor din Ordonanța militară nr. 2, se vor aplica amenzi conform OUG 1/1999, a precizat Grupul de Comunicare Strategică, la solicitarea Newsweek România. 

Astfel: 

„Articolul 9
(1) Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite.


Articolul 28
Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”. 

Potrivit Ordonanței, oamenii vor putea să-și părăsească locuința doar în cazul în care merg la muncă, au urgențe medicale, fac plimbări scurte în apropierea domiciliului, fac cumpărături de strică necesitate. Pentru intervalul 22.00 - 06.00, este nevoie de o adeverință de la muncă/ legitimație de muncă și declarații pe proprie răspundere. 

Ordonanța militară precizează că: „(1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2;

b) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7;

c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6. (2) Nerespectarea măsurilor de primă urgență prevăzute la art.1 – 7 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare”.   

Citiți aici ce prevede Ordonanța militară: Recomandările și interdicțiile din ordonanța militară nr. 2, explicate pe scurt. Ce a fost interzis 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te