"Din 1 iunie vom interzice comercializarea coroanelor din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe. La fel, voi da dispoziţie să se interzică intrarea în Cimitirul Municipal cu ele", a anunţat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica. El i-a îndemnat pe cei care vor să prezinte un ultim omagiu defuncţilor să aducă la cimitir flori, coroane mai mici din materiale biodegradabile sau să doneze banii familiilor îndoliate, scrie ebihoreanul.
Coroanele de plastic, interzise
Andrica a scris instituțiilor din județ, cerându-le să folosească, la ceremoniile oficiale, jerbe, coroane mai mici sau măcar fără inserţii din sârmă, care pot fi făcute compost. "Dorim ca prin gestul dvs. să fiţi un exemplu de urmat pentru cei care participă la înmormântări", a arătat șeful ADP.
CITEȘTE ȘI: Rusia susține că va desfășura noi unități militare în apropierea granițelor occidentale
Aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP-ului o cheltuială de 60.000 lei lunar.
Acum, cei 14 producători din România a coroanelor de plasic s-au unit și vor să dea în judecată ADP Oradea. Companiile s-au oferit să plătească o taxă verde pentru coroanele de plastci, pentru a ajuta ADP-ul.
Citește și: Liberalul Bogdan Glăvan desființează Centrul NATO pentru Reziliență, inaugurat de Iohannis și Cîțu