Copiii ucraineni au început școala în buncăre. Cum poate fi studiată astronomia dintr-un subsol

DE Remus Cernea | Actualizat: 12.09.2023 - 08:00
Laboratorul de astonomie dintr-un buncăr în care fac școala copii ucraineni Foto: Newsweek Romania/Remus Cernea
Sală de clasă într-un buncăr în care fac școala copii ucraineni Foto: NWR
Sală de clasă într-un buncăr în care fac școala copii ucraineni Foto: NWR
Remus Cernea - corespondentul Newsweek România în Ucraina Foto: NWR
Clasa de matematicã dintr-un buncãr în Ucraina Foto: Newsweek România/Remus Cernea

Copiii români pot merge la școală fără teama că o rachetă sau o dronă îi va sfârteca, iar părinții și profesorii nu au grija bombardamentelor. În Ucraina însă, mai ales în localitățile aflate aproape de linia frontului, moartea pândește permanent.

SHARE

În Ucraina am văzut numeroase scene desprinse parcă din romane ori filme distopice.

Orașe europene moderne devastate de bombardamente, copii care se joacă printre ruinele blocurilor de locuințe distruse de rachetele rusești, mașini contorsionate și calcinate ca urmare a exploziilor și incendiilor produse de loviturile aeriene, oameni care s-au obișnuit să meargă calmi pe străzi în timp ce sună alarmele antiaeriene care anunță că, în scurt timp, moartea va putea alege din nou să îi răpească pe unii dintre ei.

Citește și: Kiev Post: „Trebuie recunoscută minoritatea românilor, cei mai mari prieteni, începând cu Odesa”

Toate aceste scene sunt stranii și de intense, sfâșiindu-te interior prin tragismul lor. Te absorb într-un tărâm aproape ireal chiar dacă, aparent, ești doar un spectator extern. Ai sentimentul că totul în Ucraina este un soi de realitate distorsionată creionată de mâna unui autor de povestiri fantastice. 

Aflându-mă în Zaporojie (Zaporizhzhia), zilele trecute am fost condus de voluntari și de autorități în orașul Nikopol care se află la cca 60 km distanță, pe malul drept al fluviului Nipru. Albia acestuia este acum în proporție de peste 90% ocupată de un câmp verde, după distrugerea de către ruși a barajului de la Nova Kakhovka.

Citește și: VIDEO Corespondentul Newsweek România în Ucraina, premiat la Copenhaga pentru articolele de război

Nikopol, care avea înainte de război aproximativ 105.000 de locuitori, este închis pentru vizitatorii externi, cu excepția zilelor de luni și vineri, aflându-se chiar în fața trupelor rusești care îl bombardează constant.

Primarul Oleksandr Sayuk a raportat recent că peste 4000 de clădiri din localitate au fost deja afectate de loviturile artileriei ruse de pe malul stâng al fluviului.

Copiii ucraineni au început școala în buncăre

Autoritățile au permis, așadar, unor echipe de jurnaliști să pătrundă în Nikopol, o zonă cu  risc ridicat de pericol. Am avut ocazia, pentru doar câteva minute, să fotografiem de la o distanță de câțiva kilometri cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată în Energodar, oraș controlat de ruși și situat pe partea opusă a Niprului.

Citește și: VIDEO O fetiță și mama ei, ucise în Krivoi Rog. Alți 4 morți și 75 de răniți după atacul rușilor

Riscul unui incident nuclear este real iar îngrijorări au fost exprimate constant la nivel internațional cu privire la modul în care armata de ocupație administează centrala. Fotografiile au trebuit făcute repede pentru că zona este monitorizată de drone de observație inamice care pot semnala artileriei să deschidă focul. Orașul Nikopol putea fi atins în doar câteva zeci de secunde de către proiectilele rusești.

Un alt moment impresionant a fost vizita la școlile ucrainene din Nikopol, unde orele se desfășoară nu în sălile de clasă obișnuite, ci în buncărele amenajate la subsol. Aici am văzut cabinetul de matematică, pe cel de fizică, biologie și chimie, dar și, oarecum paradoxal, pe cel de astronomie.

Cum să studiezi astrele dintr-un subsol

Este probabil o premieră în istoria războaielor amenajarea unui cabinet de astronomie într-un buncăr, iar ideea pare o contradicție în termeni. Însă dramatismul acestui conflict și determinarea cu care ucrainenii refuză să se lase învinși și se adaptează condițiilor teribile ale războiului face posibilă până și existența unui astfel de loc precum un cabinet de astronomie amenajat într-un buncăr.

Cerul orașului Nikopol e dominat acum de drone, obuze și rachete, astfel că despre planete, stele și univers se poate vorbi într-o relativă siguranță numai sub protecția unor ziduri groase.

Am admirat creativitatea profesorilor care au desenat pe pereți pisici din cifre în cabinetul de matematică, o balenă în cel de biologie, și planetele sistemului solar în cel de astronomie.

Ar fi putut lăsa pereții goi, dar au făcut efortul să creeze un mediu cât mai plăcut pentru copii în aceste vremuri îngrozitoare pe care elevii din Ucraina și părinții lor, alături de întreaga țară, le traversează.

În România începe azi anul școlar, sper cu cât mai puține discursuri electoraliste din partea politicienilor și cu cât mai puține tămâieri din partea preoților care parazitează adesea astfel de evenimente educaționale ce ar trebui separate de politică și religie.

 

În ciuda numeroaselor probleme interne cu care ne confruntăm și a nemulțumirilor legitime față de mersul lucrurilor, totuși ne bucurăm de un lucru extraordinar de prețios care este pacea.

Poate o considerăm drept ceva de la sine înțeles și nu prea știm să valorizăm un lucru care ni se pare cosubstanțial firescului vieții de zi cu zi. În realitate, privind la ce se petrece în Ucraina, iată că pacea nu e deloc garantată.

Nu aș vrea să vin în Ucraina pentru a relata astfel de lucruri, iar acest război, suferința pe care o aduce și efectele sale teribile nu ar trebui să existe. Dar pentru că toate aceste evenimente îngrozitoare se petrec, lumea trebuie să le cunoască, și de asta sunt aici. 

Ar fi benefic să fie mulți corespondenți români pentru perioade lungi în Ucraina. Sunt extraordinar de multe povești impresionante care ar merită înregistrate. Memoria umanității trebuie să integreze astfel de experiențe pentru a trage învățămintele necesare și a spera că nu va mai repeta pe viitor asemenea orori.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te