Contrabanda continuă să crească. La ce nivel a ajuns piața neagră a țigaretelor

DE Sorin Ion | Actualizat: 21.04.2023 - 15:29
Cea mai mare contrabandă cu țigarete, în regiunea nord-est (imagine cu caracter ilustrativ) – Foto: Profimedia Images
Cea mai mare contrabandă cu țigarete, în regiunea nord-vest (imagine cu caracter ilustrativ) – Foto: Profimedia Images

Contrabanda continuă să crească, astfel că piața neagră a țigaretelor a atins un nivel record, cel mai mare înregistrat în ultimii doi ani.

SHARE

Piața neagră a țigaretelor a crescut în martie 2023 cu 0,9  puncte procentuale, până la 9% din totalul consumului, comparativ cu 8,1% în ianuarie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel, citat de Agerpres. Este cel mai mare nivel al contrabandei.

Contrabanda continuă să crească. La ce nivel a ajuns piața neagră a țigaretelor

„În martie 2023, piața neagră a crescut la nivel național cu 0,9 p.p. față de ianuarie 2023, înregistrându-se majorări ale contrabandei în aproape toate regiunile țării. Cea mai mare creștere, de 5,6 p.p. până la 11,7%, este notată în nord-vest. Majorări semnificative, de 3,5 p.p. și 3,1 p.p. se înregistrează și în București și zona de vest, până la 9,3%, respectiv 6,4%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research. „Regiunea nord-est continuă și în martie să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, deși se află în scădere cu 7,3 p.p. până la 20,6%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria „Cheap Whites” deține cea mai mare pondere, de 39%, cu o creștere substanțială de 6,7 p.p. față de ianuarie 2022. „Duty free” scade cu 1,8 p.p. până la 38,1%. De asemenea, cota produselor provenite din Moldova scade cu 2,9 p.p. până la 10,2%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a menționat Marian Marcu.

Citește și: VIDEO O șoferiță de 65 de ani a luat-o pe capotă pe alta de 35. Femeile se certau pe parcare

Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT, spune că evoluția crescătoare a nivelului pieței negre înregistrată de la începutul anului 2023 este cu atât mai îngrijorătoare cu cât survine într-un context economic deja sever impactat de instabilitate regională și de costuri crescute ale resurselor.

„Pe lângă impactul financiar semnificativ la bugetul statului, traficul ilicit generează subdezvoltare economică și inegalități sociale, de aceea subliniem importanța informării continue asupra riscurilor contrabandei, în egală măsură cu eforturile susținute ale autorităților pentru combaterea acestui fenomen. Conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României, în primele 3 luni ale anului 2023 autoritățile au capturat peste 31 de milioane de țigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu o valoare pe piața neagră de peste 23 de milioane de lei”, a declarat Ileana Dumitru.

Citește și: O româncă și-a înjunghiat în toiul nopții iubitul. Credea că o inșală și i-a făcut un „flagrant”

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, crede că, „prin eforturi sporite, tendințele de creștere a contrabandei vor fi stopate, mai ales că autoritățile conștientizează importanța combaterii comerțului ilegal”. Astfel, ziua de 21 aprilie a fost declarată ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri.

„În 2021 și 2022, JTI a virat anual la bugetul statului circa 5,5 miliarde de lei reprezentând accize, TVA, impozite și alte taxe, ceea ce înseamnă aproximativ 80% din cifra de afaceri. Aceasta pentru că piața neagră scăzuse, iar cadrul de reglementare și politica fiscală au rămas predictibile. În ultimii ani, comerțul ilegal a ajuns la minime istorice și datorită eforturilor autorităților care, sprijinite și de mediul privat, au reușit în timp să-și suplimenteze dotările logistice și să-și îmbunătățească pregătirea profesională”, a declarat Gilda Lazăr. „Vom susține și pe viitor programele anti-contrabandă în parteneriat cu Vama, Poliția de Frontieră și Poliția, vom iniția campanii publice, programe de profesionalizare a media, vom sprijini proiecte sociale și culturale. După 30 de ani în România, suntem convinși că vom reuși ca, împreună cu partenerii noștri, să continuăm să producem local, la cele mai înalte standarde de calitate, să exportăm, să investim, să fim un angajator de top, să contribuim la schimbarea în bine a societății”, a mai spus Lazăr.

La rândul său, Aurel Dobre, directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice - chestor de poliţie, afirmă că Poliția Română „depune un efort instituțional susținut” pentru combaterea contrabandei cu țigarete. În primele trei luni ale anului, în urma activităților desfășurate de polițiști, la nivel național, au fost capturate peste 18.000.000 de țigarete și aproximativ 8,5 tone de tutun. „În perioada următoare, vom continua să intensificăm lupta împotriva contrabandei, acest domeniu fiind prioritar pentru Poliția Română”, a declarat Aurel Dobre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te