Consumatorii casnici nu pot fi deconectaţi de la curent şi gaze în perioada măsurilor de sprijin

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.01.2022 - 17:43
Consumatorii casnici nu pot fi deconectaţi de la curent şi gaze în perioada măsurilor de sprijin. / Foto: playtech.ro

Consumatorii casnici de electricitate şi gaze nu vor putea fi deconectaţi de la reţea pe toată perioada de aplicare a Legii privind măsurile de sprijin, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

SHARE

"După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi şi forţează plata acestor facturi, existând acest risc al debranşării... Evident, când le dăm o sancţiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalităţilor, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor, care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debranşeze.

Citește și: Furnizorii de curent şi gaze, sub lupa ANPC: Doi operatori, facturi fără plafonare sau compensare

Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci şi pentru restul consumatorilor, inclusiv până la emiterea facturilor de regularizare", a precizat Popescu, relatează Agerpres.

Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranşaţi conform Legii consumatorului vulnerabil şi Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie.

Riscul acumulării de datorii foarte mari din partea consumatorilor către furnizori

Jurnaliştii i-au amintit că şi în trecut a existat această prevedere şi s-au adunat datorii foarte mari din partea consumatorilor către furnizori.

"Aşa este, între timp acest lucru s-a reglat. Dar între timp a apărut în piaţă un comportament incorect, să spunem, din partea celeilalte părţi, a furnizorilor, iar noi trebuie să fim echilibraţi şi să venim şi în sprijinul clienţilor, atunci când este cazul. Şi faptul că s-au întocmit milioane de facturi, aşa cum ne demonstrează realitatea, într-un mod eronat şi există acest risc ca până la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii să fie debranşaţi, nu poate să rămână aşa, de aceea introducem (această măsură de interzicere a debranşării - n.r.)", a precizat ministrul.

Citește și: Nicolae Guță a început la „târnăcop”. Tata, bișnițar. Mama, ghicitoare, „dădea vrăjeală la gagici”

În opinia sa, furnizorii sunt cei vinovaţi de situaţia creată pentru că nu au respectat Legea privind compensarea şi plafonarea facturilor.

Popescu a mai spus că premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri reprezentanţilor Consiliului Concurenţei să verifice dacă nu a existat o înţelegere între furnizori privind fixarea preţurilor.

Totodată, întrebat dacă TVA va putea fi redusă de la 1 februarie, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Energiei a răspuns că acest lucru se va discuta în coaliţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te