Furnizorii de curent şi gaze, sub lupa ANPC: Doi operatori, facturi fără plafonare sau compensare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.01.2022 - 17:18
Furnizorii de curent şi gaze, sub lupa ANPC: Doi operatori, facturi fără plafonare sau compensare. / Foto: digi24.ro

ANPC a efectuat 37 de controale la furnizorii de energie electrică şi gaze și a identificat doi operatori care au emis facturi fără plafonare sau compensare.

SHARE

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, a anunţat că, în ultima săptămână, au fost controlaţi 37 de furnizori de energie electrică şi gaze, constatându-se faptul că doi operatori au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor.

Precizările au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că premierul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor competente să verifice situaţia facturilor.

Citește și: Nicolae Guță a început la „târnăcop”. Tata, bișnițar. Mama, ghicitoare, „dădea vrăjeală la gagici”

"Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor cu competenţe în domeniu să verifice situaţia facturilor sesizate ca fiind neconforme cu plafoanele stabilite de către Guvern", a declarat Cărbunaru, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Mihai Culeafă a precizat că în urma reclamaţiilor primite din partea consumatorilor şi a sesizării publice făcute de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe data de 6 ianuarie au început controale la toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze.

"Până în momentul de faţă au fost controlaţi 37 de operatori economici, cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată ţara, unde au fost depistate câteva neconcordanţe în ceea ce priveşte legea 259 de compensare şi plafonare a preţurilor. Aş vrea să dau două exemple relevante în acest sens: doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii.

Citește și: FOTO Un clujean de 28 de ani a intrat cu mașina într-o casă. S-a dezbrăcat și a dansat în stradă

De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare şi se vor intensifica în toată ţara, la absolut toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze", a spus Culeafă.

Sancțiunile pentru operatorii care încalcă legea: de la avertismente, la amenzi de până la 50.000 de lei

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate furnizorilor care încalcă legea, Culeafă a declarat că acestea pot consta în avertismente sau amenzi în valoare de până la 50.000 de lei. Măsurile complementare vizează refacerea facturilor.

Culeafă a explicat paşii de urmat în cazul în care consumatorii primesc o factură neconformă. El a subliniat că beneficiarii trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului, pentru "a soluţiona pe cale amiabilă" litigiul.

"Acolo unde nu există înţelegere, consumatorul de poate adresa ANPC şi va primi un răspuns cu celeritate. De asemenea, vom verifica punerea în aplicare a legii de plafonare şi compensare. Urmărim în primul rând clauzele contractuale şi respectarea normelor legale de către operatorii economici", a menţionat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te