7 membri din Consiliul de Administrație al TVR o acuză pe Doina Gradea: Ascunde cheltuielile

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.01.2019 - 09:31
Doina Gradea a fost audiată marți de Comisia de cultură din Parlament. Foto Inquam Photos/George Călin

Șapte membri din Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune au redactat o scrisoare pe care au adresat-o Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Parlament, în care arată lipsa de transparență din instituția publică.

SHARE

Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea, Nagy-Debreczeni Hajnal, Cristian Vasile Petcu, Christel Țopescu o acuză pe Doina Gradea, președintele director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), că ascunde cheltuielile reale pe care le angajează televiziunea publică. 

Mai mult, potrivit scrisorii pe care au trimis-o lui Gigel Știrbu, președinte Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, cei șapte susțin că Doina Gradea a decis în nume propriu angajarea fără concurs a unui Ombudsman al SRTv și a luat mai multe decizii fără a consulta Consiliul de Administrație, așa cum prevede legea.

Citește și Ionuț Cristache, moderatorul care invită penali la TVR, salariu de 26.300 de lei pe lună

De exemplu, ar fi decis singură acționarea în instanță de către SRTv a celor care au redactat raportul Comisiei de etică și arbitraj în care apar concluzii clare cu privire la acțiunile sale.

Mai mult, potrivit semnatarilor scrisorii, obținute în exclusivitate de Newsweek România., președintele director general invocă, eronat, clauze de confidențialitate pentru a ascunde ce sume oferă „vedetelor” postului public. „Președintele Director General a refuzat în mod constant să ne furnizeze informațiile solicitate susținând că acestea sunt acoperite de clauzele de confidențialitate din contracte. În opinia noastră, astfel de clauze, în măsura în care este legal să existe atunci când vorbim de bani publici, nu sunt în niciun caz aplicabile membrilor CA deoarece noi nu suntem «externi» ai SRTv, ci chiar cei mandatați de Parlament să apărăm interesul public”, se arată în document.

Citește și Ion Cristoiu și Marius Pieleanu au primit, în total, 18.000 de euro de la TVR

Doina Gradea este acuzată de cei șapte că nu a detaliat nici cheltuielile cu contractele pentru Festivalul Cerbul de Aur, în condițiile în care banii au fost alocați în întregime prin aprobarea sa directă, respectiv a Comitetului Director pe care îl conduce. „Nici până acum, Consiliul de Administrație - deși a solicitat acest lucru - nu a fost măcar informat cu privire la valoarea acestor contracte și onorarii” ale artiștilor, potrivit documentului menționat.

Scrisoarea se încheie cu precizarea că accesul membrilor CA la documentele interne ale Societății Române de Televiziune ar trebui respectat în conformitate cu responsabilitățile aferente funcției, neputând fi invocat în astfel de situații principiul „confidențialității”. 

Citește și TVR: Dezvăluirea salariului lui Ionuț Cristache este „un delict”

Newsweek România l-a întrebat pe Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, dacă a primit scrisoarea și în ce măsuri urmează să ia în baza documentului. „Da, am primit ieri, un mail cu această scrisoare, în timpul ședinței. Am și dezbătut-o în cadrul Comisiei. Mie nu mi-au adresat niciun fel de întrebare, ne-au informat doar de anumite stări de fapt din SRTV. Vom purta discuții pe acestă temă în următoarea ședință de Comisie.” a declarat Gigel  Știrbu.

Citește dosarul „Propagandă la preț de autostradă”

Propaganda de stat ne-a costat cât 100 km de autostradă

Scandalul „Cap de porc“

Cum se întâmplă în Vest. Taxa BBC: 147 de lire/ an

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te