Poroșenko, care a ocupat funcția de președinte din 2014 până în 2019, a fost plasat sub anchetă pentru înaltă trădare și a părăsit Ucraina în decembrie, relatează The Moscow Times.
El s-a întors la Kiev luni dimineața devreme cu un zbor de la Varșovia și a trecut prin controlul pașapoartelor în mijlocul unor scene haotice, spunând ulterior că polițiștii de frontieră au încercat să îl împiedice să intre în țară.
Un tribunal din Kiev urma să decidă în cursul zilei de luni dacă Poroșenko va fi plasat în arest preventiv.
Mii de susținători ai acestuia s-au adunat în apropierea aeroportului pentru a-l întâlni pe Poroșenko.
Acesta le-a spus că s-a întors pentru a ajuta Ucraina să facă față „amenințării crescânde a invaziei rusești" și l-a acuzat pe succesorul său, președintele Volodymyr Zelenskiy, de „trădare” a țării.
Tensiunile sunt la un nivel maxim între Occident și Rusia, pe care Ucraina o acuză că a masat trupe la granița sa în vederea unui posibil atac.
Vineri, Washingtonul a acuzat Moscova că a trimis sabotori antrenați în explozibili pentru a pune în scenă un incident care ar putea fi un pretext pentru a invada vecinul prooccidental.
„Suntem aici pentru a ne uni și a apăra Ucraina", a declarat Poroșenko în fața mulțimii, care a afișat pancarte pe care scria „Avem nevoie de democrație” și „Jos mâinile de pe Poroșenko”.
Citește și: Ciolacu: Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze este suportabilă pentru stat
„Acum mă îndrept spre tribunal, unde le vom da o luptă", a spus el.
Poroșenko, în vârstă de 56 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din țară. El a fost ales președinte după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și în timp ce luptele s-au intensificat între trupele Kievului și separatiștii susținuți de Moscova în estul industrial al țării.
În 2019, a fost învins în alegerile prezidențiale de Zelenskiy, un comediant fără experiență politică anterioară la acea vreme.
Poroșenko este acum deputat și lider al unui partid de opoziție, Solidaritatea Europeană.