Condamnatul Adrian Năstase, conferință într-un spațiu al Ministerului Apărării la Iași

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.09.2019 - 21:54
Adrian Năstase regretă gloria trecută/FOTO: Newsweek România
Adrian Năstase regretă gloria trecută/FOTO: Newsweek România

Vizită cu năbădăi a fostului premier la Iași. Adrian Năstase susține că a dorit să doneze o colecție de artă de 100.000 de euro unui muzeu al Primăriei, loc unde să susțină și o conferință, dar primarul Chirica s-a opus. În final, s-a ”refugiat” într-un spațiu aparținând MApN.

SHARE

În deschiderea conferinței, profesorul universitar ieșean Ion Solcanu și-a arătat nemulțumirea față de faptul că primarul Mihai Chirica a refuzat să primească din partea lui Năstase o donație de litografii și fotografii a cărei valoare a estimat-o la peste 100.000 de euro.

”Este o atitudine iresponsabilă a primarului Mihai Chirica”, a spus Solcanu.

El a continuat acuzându-l pe edil că a sunat la șeful Garnizoanei din Iași pentru a bloca organizarea evenimentului la Centrul Militar, instituție subordonată Ministerului Apărării Naționale. Ulterior, Solcanu a reiterat acuzația, susținând că, după ce a fost sunat de Chirica, generalul respectiv a luat legătura cu superiorii de la minister, loc de unde i s-a spus ”să rămână pe poziții”.

În același registru, la sfârșitul conferinței, Năstase a mulțumit organizatorilor pentru că ”au avut de dus o bătălie foarte dură la București pentru a organiza dezbaterea.”

Solcanu a mai afirmat că Năstase (iar acesta a confirmat acest lucru la finalul evenimentului) a dorit să doneze lucrări de artă în valoare de 100.000 de euro Muzeului Municipal, dar, după un accept de principiu al directorului, donația a fost refuzată la intervenția aceluiași Chirica. La acest Muzeu trebuia să aibă loc, concomitent cu anunțarea donației, și conferința lui Năstase. Acesta a declarat că nu știe exact motivele pentru care Chirica a avut această atitudine, dar intuiește că este posibil ca primarul, exclus din PSD în 2017, să fi fost nemulțumit de apartenența sa la acest partid și de faptul că a avut programată o întâlnire cu membri ai filialei din Iași.

El a exclus varianta ca primarul să fi fost preocupat de asocierea imaginii unei instituții a Primăriei cu o persoană condamnată pentru corupție.

”A fost o condamnare politică pe fondul conflictului pe care îl avea cu Traian Băsescu”, a fost reacția lui Năstase.

Până la ora editării acestui material, Ministerul Apărării Naționale nu a răspuns la întrebarea dacă imaginea instituției ar putea fi afectată de faptul că a pus la dispoziție un spațiu pentru un personaj cu trecutul lui Năstase.

Public modest

Fostul premier și câțiva colaboratori au venit la Iași sub egida Fundației Europene Nicolae Titulescu, fundație condusă chiar de acesta. El a susținut o conferință pe tema rolului elitelor în construcția României moderne.

La eveniment au luat parte circa 30-35 de persoane, marea majoritate de vârsta a treia, ce păreau aduși cu forța. Luările de cuvânt au fost destul de dezlânate, impresia fiind că mai degrabă a fost vorba de bifarea unei activități, Fundația fiind una de utilitate publică și având nevoie de a-și justifica existența pentru a-și primi banii de la stat. De altfel, această conferință va fi organizată și în alte orașe din țară.

Impresia de improvizație a lăsat-o și faptul că persoana anunțată pe afiș ca moderator al conferinței, profesorul Gheorghe Onișoru, a lipsit fiind scuzat de Solcanu pe motiv că ar fi fost implicat într-un concurs de admitere la doctorat.

UPDATE 

Ministerul Apărării Naționale a trimis un punct de vedere care încurcă si mai mult lucrurile. În esență, Ministerul spune că spațiul a fost închiriat pentru manifestare de către Muzeul Municipal, cel aflat în conflict cu Năstase!  
”Organizatorul manifestării la care faceți referire este Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, instituție care a și transmis invitațiile către participanți. 
Reprezentanții Muzeului Municipal Regina Maria au solicitat inchirierea contra cost, în data de 19 septembrie, a unor spații din Cercul Militar Iași, având în vedere că în această clădire istorică a funcționat Ministerul de Externe al României în perioada ocupației germane din 1916-1918. 
Filiala din Iași a Muzelui Militar Ferdinand I, care funcționează în aceeași cazarmă cu Cercul Militar, însă în clădiri separate, nu este partener în organizarea acestei manifestări.”
Pe de altă parte, sigla Muzeului apare pe afișul conferinței. 
Alt mister îl reprezintă prezența Muzeului Municipal pe același afiș, dar și în comunicatul Ministerului. Deși acesta din urmă susține că Muzeul a plătit pentru închiriere, nimeni de la această instituție nu a luat cuvântul la conferința de astăzi și nu a fost menționat niciodată de vorbitori! Ba dimpotrivă, instituția subordonată Primăriei a fost amintită în contextul nefavorabil amintit în articol. Doar gazdelor le-au fost aduse mulțumiri, în mod repetat.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te