Comisia Europeană monitorizează retragerea rușilor din Crimeea. Va urma un exercițiu multinațional

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.04.2021 - 22:02
Șoigu și Putin/FOTO: en.kremlin.ru
Fotografie cu trupele rusești de la granița Ucrainei realizată din satelit Foto: Maxar Technologies

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a subliniat că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluţii "nefavorabile" a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO. Sub acest pretext, forțele ruse au fost masate la granițe.

SHARE

Comisia Europeană (CE) va monitoriza îndeaproape planificata retragere a trupelor şi echipamentelor militare ruse comasate recent la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea anexată, a declarat vineri un purtător de cuvânt ale executivului comunitar, citat de Reuters.

Citește și: Mândruță l-a rugat pe Tzancă Uraganu să facă o manea de vaccinare. Tzancă a mai convocat un manelist

''Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană este ceea ce se va întâmpla pe teren începând de astăzi'', a spus reprezentantul CE.

Citește și: Un interlop amenință cu pistolul de față cu soția și fetița lui: Ultimul glonț mi-l trag eu în cap

El a cerut Moscovei să revină asupra deciziei de a închide anumite zone ale Mării Negre până la 31 octombrie şi de a restricţiona accesul în spaţiul aerian deasupra peninsulei Crimeea, numind această măsură drept încă o încălcare a dreptului internaţional capabilă să destabilizeze regiunea.

Citește și: Vali Nebunu și soția sa, Doina, judecați pentru că au băgat ilegal un copil în țară. Dosar de trafic

''UE îşi reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citește și: Mandatul românesc de arestare a Rechinului e degeaba. A fost suspendat de un judecător mexican

Rusia a ordonat joi comandamentului forţelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exerciţiile militare aflate în desfăşurare în Crimeea şi Marea Neagră.

''Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest'', frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. 


Şoigu a subliniat, totuşi, că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluţii ''nefavorabile'' a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.

Defender-Europe este un exerciţiu multinaţional anual, sub comandament american, menit să construiască pregătire şi interoperabilitate între armatele SUA şi ale celorlalte state aliate, precum şi ale unor state partenere. În perioada martie - iunie, peste 28.000 de militari din 26 de ţări vor desfăşura exerciţii în peste 30 de zone de pregătire din 12 state. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te